Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

UvA creëert tachtig woningen in hun eigen gebouw de Oudemanhuispoort

24 maart 2019, 07.15 uur

Nienke is student aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en had, net als vele anderen, veel moeite met het vinden van een woning. Maar nu is zij een van de geluksvogels die zomaar in het hartje van de stad woont, in het gebouw de Oudemanhuispoort van de UvA.

De Oudemanhuispoort is in het Universiteitskwartier, tussen Oudezijds Achterburgwal en Kloveniersburgwal. De weg naar deze toplocatie was wel een lastige voor de student: 'Het is best wel dramatisch. Ik ben ook mijn huis uit gezet door de nieuwe gemeenteregelingen. Je kunt niet in Amsterdam wonen als je niet veel geld hebt, tenzij je ouders een huis voor je kopen. Of je moet er oké mee zijn dat je niet in de buurt van je universiteit woont.'

Lees ook: Nieuw studiejaar gaat beginnen: hoe staat het met studentenhuisvesting in de stad?

'Ik ken heel veel mensen die een woning zoeken. Helemaal als je nieuw in Amsterdam komt, als je er eenmaal woont is het wel makkelijker om via via een nieuwe plek te krijgen. Maar ik ken mensen die al vijf, zes jaar van kamer naar kamer gaan en nooit een vaste plek hebben', zegt Nienke. 

220 studentenwoningen
De woningnood is gigantisch: in totaal zijn er zeker 11.000 kamers te weinig in de stad. Om de nijpende woningnood onder studenten te verlichten heeft de UvA 220 studentenwoningen gecreëerd binnen hun gebouwen. Tachtig hiervan zitten in de Oudemanhuispoort.

Lees ook: Amsterdam moet in vier jaar tienduizend studenten- en jongerenwoningen bouwen  

Wel is het een druppel op een gloeiende plaat. 'Aanvankelijk hadden we een grotere hoeveelheid kamers in gedachten, alleen de buurt was bang voor overlast. Dus we hebben het aantal kamers gereduceerd op verzoek van de bewoners', vertelt Dennis Gronert, huisvestingsontwikkeling UvA. 

Naast studentenkamers, wordt er ook les gegeven in het gebouw en beschikt het over studieruimtes. Dus kunnen de studenten dan zo uit hun bed rollen in een collegezaal? Gronert: 'We willen niet dat studenten met slippers en badjassen door het gebouw lopen daar waar onderwijs wordt gegeven. Dus ze moeten wel even omlopen.'