Politiek

Premier Rutte noemt doodsbedreigingen richting Thierry Baudet 'totaal onacceptabel'

25 maart 2019, 06.59 uur · Aangepast 25 maart 2019, 09.56 uur

Ook premier Mark Rutte veroordeelt de doodsbedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hij noemt de bedreigingen 'totaal onacceptabel' en roept op tot verdraagzaamheid.

'Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen’, zegt Rutte tegen De Telegraaf.

Ook andere Haagse politici roeren zich. PVV-leider Wilders roept op tot het 'oppakken en vervolgen van die gevaarlijke linkse gek'. Asscher (PvdA) noemt het 'weerzinwekkend en een aanval op de democratie.' Dijkhof (VVD) roept op om frustraties in toom te houden.

Lied tijdens protest
Tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag zong een betoger op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' de tekst: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' De beelden daarvan verschenen op het Youtube-kanaal van Up! Network.

Lees ook: Halsema veroordeelt doodsbedreigingen richting Baudet: 'Verwerpelijk'

Burgemeester Femke Halsema veroordeelde de bedreigingen gisteren al. 'Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracisme-demonstratie gisteren. Deze teksten zijn verwerpelijk', zei ze toen. 'Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren.'

Reacties politici
Ook andere leden uit de Amsterdamse politiek reageerden op de teksten. Zo noemde VVD-raadslid Marianne Poot de uitspraken 'walgelijk' en vond wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), wiens partij een van de sponsoren was van de demonstratie, de uitspraken 'schokkend en onacceptabel'. De politie heeft de zaak in onderzoek.