Start van hoofdcontent

Politiek

nl

OV eind mei opnieuw plat: vakbonden voeren druk op met nieuwe staking

25 maart 2019, 10.45 uur · Aangepast 25 maart 2019, 12.29 uur · Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

29 mei zal het openbaar vervoer wederom platliggen. Met de vorige pensioenstaking nog vers in het geheugen staat de volgende staking namelijk alweer op de planning. De vakbonden delen vandaag mee dat zij de verhoogde AOW-leeftijd opnieuw onder de aandacht willen brengen.

Dit meldt Trouw. De volgende staking moet nog groter worden dan die van vorige week maandag. Vakbonden FNV, CNV en VCP willen hiermee wederom een signaal aan minister Wouter Koolmees geven.

Als het aan de bonden ligt, blijft de AOW-leeftijd voorlopig stilstaan op 66 jaar. Het kabinet wil de pensioenleeftijd verhogen naar 67 jaar en deze vervolgens koppelen aan de stijgende levensverwachting. Volgens de vakbewegingen is dit voor mensen met een zwaar beroep echter niet te doen. 

Lees ook: Reizigers reageren gelaten op ov-staking: 'Ik sta al de hele nacht jointjes te roken'

Niet alleen werknemers in het openbaar vervoer zullen hun werkzaamheden staken 29 mei. Ook het personeel in de bouw, metaalbewerking en schoonmaak gaan weer de straat op. Vorige week werden de acties vroegtijdig stilgelegd vanwege de aanslag op de tram in Utrecht. 

Vorig jaar november is het overleg tussen de vakbonden en het kabinet vastgelopen. De bonden willen pas weer met minister Koolmees aan de slag als ze denken tot een akkoord te kunnen komen.