Start van hoofdcontent

Politiek

nl

FvD'er Annabel Nanninga blijft in Amsterdam en ziet af van zetel provincie Utrecht

25 maart 2019, 14.08 uur · Aangepast 25 maart 2019, 14.19 uur

Forum voor Democratie-raadslid Annabel Nanninga ziet af van de zetel in de Provinciale Staten van Utrecht. Dat zegt ze op Twitter. Hoewel ze in Utrecht werd gekozen, wil ze Amsterdam niet verlaten.

Nanninga zit sinds 2018 als fractievoorzitter van FvD in de gemeenteraad van Amsterdam. Ze stond als lijstduwer op de lijst van Forum in Utrecht voor de Provinciale Staten-verkiezing die vorige week woensdag werd gehouden. De partij won daar zes zetels en Nanninga werd met voorkeursstemmen gekozen.

Lees ook: GroenLinks viert feest in schaduw van Forum voor Democratie

Op Twitter laat ze weten in Amsterdam te blijven, waardoor ze automatisch geen recht meer heeft op de zetel in Utrecht. Leden van de Provinciale Staten zijn immers verplicht in de betreffende provincie te wonen. Partijgenoot Potjer is nu de eerstvolgende die in aanmerking komt voor de zetel in Utrecht. Wel wil Nanninga haar raadszetel in Amsterdam combineren met een senaatszetel in de Eerste Kamer.

Ook Hiddema bedankt
Nanninga is niet de enige FvD'er die bedankt voor een positie in de Provinciale Staten. Tweede Kamerlid Theo Hiddema, die met voorkeursstemmen werd gekozen in Friesland en Limburg, ziet eveneens af van beide zetels.

Volgens hem is dat geen verrassing. 'Ik heb tijdens de campagne veel kiezers gesproken. Ik heb ze toen verteld wat het lijstduwerschap voor mij inhield en dat de kans klein was dat ik een zetel zou innemen', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad