Stad

NL
V

D66 wil 'alle Duitsers zijn homo'-leuzen in het stadion verbieden

25 maart 2019, 22.42 uur

D66 vindt dat voetbal een stuk LHBTI-vriendelijker kan. Het zou klaar moeten zijn met muzikale spreekkoren die ongemoeid 'alle Duitsers zijn homo' scanderen, aldus raadslid Jan-Bert Vroege.

'Homo' wordt volgens de partij nog structureel als scheldwoord gebruikt in de kleedkamer en op het veld. Vroege: 'Dat niemand optreedt tegen deze muzikaal ondersteunde spreekkoren is bizar als je er over nadenkt.' De D66'er wil discriminatie rondom voetbalwedstrijden 'hard bestrijden'. 

De partij heeft enkele maatregelen voorgesteld om de sport inclusiever te maken. Zo moet er overleg komen met de organisatie van grote voetbalwedstrijden over het bestraffen van homofobe spreekkoren. Daarnaast wil de partij tijdens het EK in 2020 aandacht voor de LHBT+ gemeenschap zien in de fanzones. 'Het is een voetbalfeest voor heel voetbalminnend Nederland. Daar hoort geen discriminatie en homohaat bij.'

#SorryJohan
Voetbal en de homogemeenschap hebben een ongemakkelijke verhouding met elkaar, zoals ook vorig jaar duidelijk werd. De jonge voetbalsupporter Bowi Jong stelde toen een soortgelijke eis aan de KNVB: meer regulering van de soms kwetsende spreekkoren. 

Johan Derksen, presentator van voetbalprogramma Veronica Inside, merkte toen op dat het 'heus niet zo moeilijk was om uit de kast te komen'. Dit zorgde voor een landelijke storm op social media om vervelende ervaringen te delen onder de hashtag #SorryJohan.