Cultuur

Dick Maas-thriller met AT5-randje op twaalfde plek in wereldwijde Box Office

25 maart 2019, 23.26 uur

Afgelopen week werd bekend dat Prooi, een Jaws-esque horrorfilm uit 2015 waarin een reusachtige leeuw Amsterdam terroriseert, verkocht is aan 4000 Chinese bioscopen. Dit is opmerkelijk nieuws, want de film trok in Nederland nauwelijks publiek.

Prooi staat op de vijfde plek van best bezochte films in het land met de grootste bevolking ter wereld, wat betekent dat de film ook al snel bij de wereldwijde Box Office in de top 12 stond.

Al 1 miljoen mensen bekeken hem in de eerste week. Van de 5,8 miljoen euro die dit al opbracht ziet Amsterdamned-regisseur Dick Maas helaas geen cent terug; hij verkocht de film voor een vaste prijs, zonder recht op royalties.

Lees ook: Dick Maas komt met moordlustige leeuw naar de stad

Horrorfilm
Maas is zelf ook verbaasd over de Chinese interesse, geeft hij toe in een interview met NOS. De film had in Nederland maar 30.000 bezoekers, en hij had verwacht dat Prooi in het beste geval op de Chinese TV zou worden uitgezonden. Hij gokt dat het zal liggen aan dat China van horror houdt, of aan hun nieuwsgierigheid naar Amsterdam. 

Lees ook: Belangrijke rol voor AT5 in film Dick Maas

Cameraman AT5
Eén van de hoofdrolspelers van Prooi is een wat onhandige cameraman van AT5. 'Het is toch logisch dat als er een leeuw rondwaart in Amsterdam, degene die altijd boven op het nieuws zit er aandacht aan moet besteden.' aldus de regisseur drie jaar geleden. 'Het is ook erg leuk voor het karakter dat 'ie in zo'n rood AT5-busje rijdt.'