Cultuur

Kunstdetective vindt vermiste Picasso in Amsterdam

26 maart 2019, 09.15 uur

In 1999 werd het kunstwerk, met een waarde van rond de 25 miljoen euro, gestolen van de jacht van een rijke sjeik uit Saoedi-Arabië. Het schilderij Buste de Femme (1938) is sindsdien spoorloos. Kunstdetective Arthur Brand vond het werk terug in Amsterdam

Onlangs vloog er een expert over vanuit Amerika om vast te stellen dat het om een echte Picasso ging. Het schilderij is inmiddels overgedragen aan een verzekeringsmaatschappij, meldt de Volkskrant.  

De sjeik kocht het schilderij in de jaren tachtig van een museum in New York. Het werk kreeg een plek op zijn 75 meter lange jacht. Toen het schip in maart 1999 in de haven van het Franse Antibes lag voor onderhoud, werd het kunstwerk geroofd. Ondanks een beloning van 400.000 euro was het werk twintig jaar lang spoorloos. 

Volgens Arthur Brand circuleerde de Picasso al sinds 2002 in de Nederlandse onderwereld. Het zou fungeren als onderpand bij drugs- en wapendeals. Dankzij Brands contacten in de onderwereld is het werk 14 maart afgeleverd bij zijn appartement in Amsterdam.