Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Is de zorg over een 24-uursopvang terecht?

26 maart 2019, 20.18 uur · Aangepast 27 maart 2019, 11.27 uur

Is de angst van bewoners in Buitenveldert voor een 24-uurs opvang terecht? Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzocht of de komst van een opvanglocatie voor asielmigranten zorgt voor meer buurtcriminaliteit.

Een nieuwe opvanglocatie voor asielmigranten zorgt regelmatig voor onrust in de stad. Vaak vrezen bewoners voor meer criminaliteit in hun buurt. Zo zijn de bewoners in Buitenveldert bang voor meer winkeldiefstallen, inbraken en seksuele intimidatie. Dat maakten zij gisteravond kenbaar bij een informatiebijeenkomst. 

Lees ook: Veel emotie tijdens bijeenkomst opvang ongedocumenteerden: 'Heftige avond'

Deze locaties zijn nieuw en er is dus nog geen uitgebreid onderzoek gedaan. Wel naar asielzoekerscentra (AZC's), die door Nederland verspreid zijn. Professor Arjen Leerkes, socioloog van de Erasmus Universiteit, onderzocht onlangs voor het WODC of de buurtcriminaliteit met een komst van een AZC inderdaad toeneemt. 'Nee, in principe niet', concludeert hij. Maar die conclusie moet wel genuanceerd worden.´Het gaat dan alleen om de asielzoekers die een grote kans hebben om in Nederland te blijven.´ 

Toekomstperspectief 
In een 24-uurs opvang heeft niet iedereen zicht op een verblijfsvergunning en dat heeft invloed. Asielzoekers uit 'veilige landen' en voor wie de kans op een verblijfsvergunning klein is, worden vaker verdacht van criminaliteit dan asielzoekers die sneller een verblijfsstatus krijgen. 'Bijvoorbeeld migranten uit landen als Algerije, Marokko of Albanië. Daar zie je soms wel een hogere mate van criminaliteit', vertelt de onderzoeker. 'Dan gaat het voornamelijk om vermogenscriminaliteit zoals winkeldiefstallen en relatief weinig om geweldsmisdrijven zoals seksuele misdrijven.´ De gemeente laat echter weten dat de groep migranten die in de opvang gaat komen niet uit deze 'veilige landen' komt. 

Opvang Buitenveldert
Wie er dan wel precies in de 24-uurs opvang van Buitenveldert komen is nog onbekend. De samenstelling in de andere drie 24-uurs locaties in de stad is in oktober gemeten. Daaruit blijkt alleen dat 82% man is en het merendeel uit Eritrea komt. 

Uit het WODC-onderzoek blijkt dat veel asielzoekers rond de 27 jaar zijn. Ze hebben vaak geen werk en weinig geld. De kans dat deze mensen als een verdachte van een strafbaar feit worden geregistreerd is acht procent. Voor een even oude Nederlander zonder werk is dat twaalf procent. 

Risicogroep
Maar vergelijk je een asielzoeker met een gemiddelde Nederlander dan is de kans wel groter op een verdenking. In 2015 was dit 2,2 procent ten opzichte van 1,1 procent. Je kunt dus stellen dat het plaatsen van een groep jongemannen in een buurt een verhoogd risico met zich meebrengt. 

In zijn algemeenheid concludeert de onderzoeker dat de kans om slachtoffer te worden van een delict niet toeneemt rond een asielzoekerscentrum. Daarvoor is het verschil in criminaliteit te klein. Het is daarom niet aantoonbaar dat bewoners een verhoogd risico hebben om slachtoffer te worden van criminaliteit. Maar omdat er weinig bekend is over de groep die mogelijk terecht komt in de opvang in Buitenveldert durft de onderzoeker daar nog geen uitspraken over te doen. Of de zorgen van omwonenden terecht is, is simpelweg nog geen eenduidig antwoord te geven. Zeker is dat de gemeente de situatie rond de 24-uurs-opvanglocaties nauwlettend in de gaten zal moeten houden.