Whatsapp

112

Chiel Harten wil betere bescherming van kwetsbare mensen in het uitgaansleven

26 maart 2019, 20.56 uur · Aangepast 27 maart 2019, 09.01 uur

Kwetsbare mensen moeten beter beschermd worden in het uitgaansleven, vindt Chiel Harten. De presentator van de LHBTQI zender OUTtv werd afgelopen vrijdagnacht in elkaar geslagen en beroofd van zijn horloge. Een doelgerichte actie volgens Harten.

De mishandeling is Harten niet in de koude kleren gaan zitten. 'Ik heb last van angsten, pijn in het gezicht, ben erg moe en heb veel last van stress. Ik ben angstig om de straat op te gaan, ik kijk overal om me heen'. 

Lees ook: Presentator Chiel Harten in elkaar geslagen en beroofd van horloge

'Gays easy'
In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart pakt Chiel na een gezellige avond in café Montmartre rond 04.15 uur zijn fiets op de brug naar de Kloveniersburgwal, als er een paar jongens op hem en een vriend afkomen. Ze spreken Harten aan en blijven hem volgen. 'Ineens springen er twee andere jongens de weg op pakken de voorkant van mijn stuur'.

Ze willen een high five maar dat weigert Harten. 'Op dat moment trekken ze aan mijn arm, die gaat omlaag in een rare beweging.' Zijn vriend probeert hem nog te helpen, maar de jongens hebben zijn horloge al te pakken. 'Gays easy! zeggen ze en dan rennen ze lachend weg', vertelt de presentator.

Chiel Harten kort na zijn mishandeling

Door die laatste opmerking knapt er iets bij Chiel. Hij wil het niet op zich laten zitten en rent achter zijn belagers aan. Vervolgens wordt hij door drie van de vier in elkaar geslagen tot hij flauwvalt op de grond. Het levert hem een hersenschudding, een blauw oog en neusletsel op. 

Meer beveiliging
Harten vindt dat er meer beveiliging en camera's moeten komen op en rondom de uitgaanspleinen. Ook vindt hij dat er actiever gesurveilleerd moet worden om kwetsbare mensen beter te beschermen.

Diezelfde nacht zijn er vlakbij nog twee andere jongens lastig gevallen, zegt Harten. 'Eén van hen kwam uit het nabijgelegen café Queers. Maar het gaat niet alleen om mensen uit minderheidsgroepen, het gaat ook om vrouwen die alleen over straat lopen'.

Door het toeroepen van 'gays easy' denkt Harten zeker te weten dat het een doelgerichte actie is. 'Je kunt ook voor een andere club gaan staan waar beren van mensen uitkomen en dan laten ze het wel twee keer uit hun hoofd.'

De politie onderzoekt de zaak. Ze hebben nog niemand aan kunnen houden. 

Whatsapp