Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers centrum vrezen omzetverlies door renovatie negen bruggen

28 maart 2019, 07.00 uur · Aangepast 28 maart 2019, 15.36 uur

Ondernemers in het centrum zijn bezorgd over grote opknapbeurt die negen bruggen in hun buurt gaan krijgen. Ze zijn bang dat het onderhoud ten koste gaat van de bereikbaarheid van hun winkels en dat hun omzet daardoor flink zal teruglopen.

Moheb Alecozy is winkelstraatmanager en komt op voor de belangen van zo'n tweehonderd ondernemers aan de Raadhuisstraat, de Westermarkt en de Rozengracht. Hij is bij meerdere ondernemersbijeenkomsten geweest waar winkeliers hun zorgen kenbaar maken over de naderende werkzaamheden aan de bruggen.

Lees ook: Wethouder Dijksma geschrokken van slechte staat kades en bruggen in de stad

'De zorgen van de ondernemers gaan met name over het feit dat ze bang zijn dat de renovatie van de bruggen niet samen met de herinrichting van de straten zal gebeuren', aldus Alecozy. 'Of dat het gebied jarenlang open zal liggen en dus niet goed bereikbaar is.'

Negen monumentale bruggen opgeknapt
Maar liefst negen monumentale bruggen vanaf de Raadhuisstraat tot het Mercatorplein zullen vanaf 2021 tegelijkertijd onder handen genomen worden, die plannen presenteerde de gemeente eerder deze maand onder de naam 'Oranje Loper'. De bruggen en de kades verkeren in slechte staat en hebben snel onderhoud nodig.

Lees ook: Extra geld en veel afsluitingen: gemeente pakt zwakke kades en bruggen aan

Verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma zegt te verwachten dat het een enorme klus zal worden. 'Niet eerder werden zoveel bruggen in de stad in één project onder handen genomen. Dat betekent ook dat de werkzaamheden veel impact zullen hebben op de omgeving en het verkeer.'

Kaas- en muziekwinkel
Piet Buijs die een kaaswinkel aan de Rozengracht runt, baseert zijn zorgen op eerdere werkzaamheden in de straat. 'Toen de Rozengracht een herindeling onderging een tijd terug werd er ook slecht gecommuniceerd met ondernemers in de buurt, ik wil dat het deze keer duidelijk verloopt.' Edwin van Dijkman van de muziekwinkel aan de overkant begrijpt dat onderhoud aan de bruggen nodig is, maar hoopt dat de gemeente met een goed plan van aanpak komt waardoor ondernemers op de situatie kunnen inspelen.

Lees ook: Gemeente wil voor 116 miljoen negen bruggen vernieuwen

Alecozy zegt vertrouwen te hebben in de gemeente. Hij gelooft in een goede afloop. 'We weten dat de gemeente Amsterdam de belangen van de ondernemers ook serieus neemt. Maar we hopen wel dat, mochten er winkeliers financieel hinder ondervinden van de werkzaamheden, de gemeente deze mensen zal compenseren.'

Oranje Loper in commissie
De gemeente laat aan AT5 weten te streven naar duidelijke communicatie over de uitvoering en de bijkomende hinder tijdens de werkzaamheden. De plannen over de Oranje Loper worden vandaag besproken in een commissievergadering van de gemeenteraad, waar de ondernemers ook zullen inspreken.