Stad

UvA-voorzitter noemt FvD-meldpunt voor indoctrinatie op school 'respectloos'

28 maart 2019, 12.06 uur

Whatsapp

Geert ten Dam, de voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, heeft zich fel uitgesproken over het nieuwe meldpunt van Forum voor Democratie. Daar kunnen scholieren met hun klachten terecht als ze zich 'geïndoctrineerd' voelen door hun leraren.

Het meldpunt is sinds 12 maart in gebruik en opgericht door het Renaisssance Instituut, het wetenschappelijke bureau van Forum voor Democratie. In een video roept secretaris van de partij, Rob Rooken, op om melding te maken van indoctrinatie. Het zou dan gaan om leraren die hun eigen politieke voorkeuren 'opdringen' aan studenten.

Ten Dam schrijft deze ochtend in een tweet dat het meldpunt geen respect toont tegenover docenten die hun best doen goed onderwijs te bieden. Ze vindt dat docenten juist waardering verdienen in plaats van zo beschuldigd te worden. 

De voorzitter is niet de eerste die verontwaardigd is over het nieuwe meldpunt. Eerder al liet rector Rianne Letschert van Maastricht University weten dat het meldpunt ingaat tegen het creëeren van een veilige leer- en werkomgeving. Ook de onderwijsbonden en minister Slob van Onderwijs vinden het onacceptabel dat docenten zo negatief worden weggezet.

Whatsapp