Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM vindt geen bewijs voor bedreiging Leen Schaap; wel boetes voor belediging

28 maart 2019, 16.59 uur · Aangepast 28 maart 2019, 21.18 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan drie (oud-)brandweermannen strafbeschikkingen opgelegd tot 500 euro voor het beledigen van brandweercommandant Leen Schaap. Voor bedreiging werd geen bewijs gevonden.

In juli van vorig jaar deed Leen Schaap aangifte tegen twee brandweermannen van bedreigingen. Hij zou met de dood zijn bedreigd. Het OM deed onderzoek, maar kon geen bewijs vinden. Wel leverde het onderzoek bewijs op voor belediging.

Lees ook: Brandweercommandant Schaap met dood bedreigd door personeel

De twee brandweerlieden hebben ieder een boete gekregen van 250 euro. Een andere oud-brandweerman moet een bedrag van 500 euro betalen voor het frustreren van het onderzoek. Hij verwijderde opzettelijk gegevens van zijn telefoon om het onderzoek te belemmeren. 

Lees ook: Leen Schaap gaat kijken of het 'iets vriendelijker' kan

Bewijs voor de vermeende bedreiging werd niet gevonden, 'maar de verdenkingen waren er wel degelijk', laat het OM aan AT5 weten. De vermeende doodsbedreigingen aan het adres van Schaap deden veel stof opwaaien vorig jaar. Onder politici werd er verbijsterd gereageerd. Zo noemde burgemeester Halsema het 'onacceptabel'. Reinier van Dantzig (D66) noemde het 'godgeklaagd'.  

Lees ook: Politici verbijsterd over doodsbedreigingen aan Leen Schaap: 'Te krankzinnig voor woorden!'

De vermeende bedreiging zorgde zelfs voor internationale media-aandacht. Onder andere de BBC en de Washington Post pakte het nieuws op.