Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks: 'Prijsafspraken middenhuurproject Argentinië in Oost worden niet nageleefd'

28 maart 2019, 17.22 uur · Aangepast 28 maart 2019, 18.31 uur

GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong gaat namens de fractie van de partij schriftelijke raadvragen stellen over het nieuwbouwproject 'Argentinië' in Oost. De prijsafspraken over 32 woningen in het complex, die maximaal 900 euro per maand zouden kosten, worden volgens de partij niet nageleefd. Sinds Altrea Vastgoed in 2013 het pand overkocht van Stadgenoot worden er flink hogere huurprijzen aan de huurders gevraagd.

In de erfpachtovereenkomst staat de afspraak dat de huur maximaal 900 euro per maand bedraagt met een jaarlijkse verhoging volgens de Consumentenprijsindex. Altera vraagt sinds zij eigenaar zijn van het pand huren variërend van 1300 tot 1600 euro per maand, afhankelijk van de grootte van de woning.

Lees ook: Groei huurprijzen neemt af: is het plafond bereikt?

De fractie van GroenLinks is van mening dat afspraken over middenhuur niet alleen voor eerste huurders moeten gelden, maar voor een zo lang mogelijke periode. 'Het gaat er immers om dat een woning beschikbaar is voor huurders in het middensegment en het is niet de bedoeling dat afspraken over maximale huren ontweken of ontdoken worden', aldus de fractie.

Lees ook: Duizenden Amsterdammers huren te duur: 'Mensen serieus in de problemen'

Volgens eigenaar Altera Vastgoed zouden de afspraken in het erfpachtcontract over de maximale huurprijs van 900 euro alleen zou gelden voor 'eerste huurders', geven zij als antwoord op vragen van bewoners van het pand. Contracten met huurders die na 2012 een woning hebben betrokken zouden niet onder deze voorwaarden vallen. In het erfpachtcontract wordt gesproken dat 'tweeëndertig woningen gedurende de eerste verhuurperiode als vrije sector huurwoningen in het middensegment worden verhuurd'. Een instandhoudingstermijn is hierbij niet genoemd volgens de eigenaar. 

Lees ook: Middenhuurproject Rhapsody in Kolenkit opeens honderden euro's duurder

GroenLinks wil onder andere van wethouder Wonen Laurens Ivens weten welke afspraken de gemeente destijds met Stadgenoot heeft gemaakt in 2012 over de erfpachtcanon, hoelang deze gelden en of erfpachtcontracten bij nieuwe projecten goed dichtgetimmerd worden waardoor onduidelijkheden zoals nu voorkomen kunnen worden. 

Eerder maakte AT5 een verhaal over middenhuurproject Rhapsody in de Kolenkitbuurt. Terwijl de inschrijfperiode voor het project in volle gang was verhoogden de verhuurders opeens de prijzen, sommige woningen werden hierdoor dik 300 euro duurder, ook werd de jaarlijkse huurprijsstijging verhoogd.