Start van hoofdcontent
nl

Bullebaksluis afgesloten voor zwaar verkeer wegens instortingsgevaar

1 april 2019, 07.40 uur · Aangepast 1 april 2019, 13.41 uur

Het is voor bussen en vrachtverkeer per direct verboden om over de Bullebaksluis te rijden. Uit een inspectie is gebleken dat de brug, die de Marnixstraat over de Bloemgracht tilt, in zo'n slechte staat is dat zo snel mogelijk vervangen moet worden.

Verkeer dat over Bullebaksluis rijdt merkt er niets van, maar wie de brug van de zijkant bekijkt snapt al snel waarom renovatie noodzakelijk is. De brug, die uit 1930 stamt, is simpelweg niet meer bestand tegen al het zware verkeer dat er dagelijks overheen rijdt. 

'Uit onderzoek is gebleken dat er scheuren in het metselwerk van de brug zitten en ook dat de houten funderingen onder het water is aangetast door bacteriën en schimmel. Daardoor is het risico aanwezig dat als hij te zwaar wordt belast dat hij bezwijkt', legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Aangepaste regels
De gemeente doet momenteel onderzoek naar wanneer de brug vervangen kan worden, tot die tijd zijn de verkeersregels op de brug aangepast. Het meest ingrijpende gevolg is momenteel dat bussen en vrachtwagens niet meer over de brug mogen. 

Tram 5 mag nog wel over de brug, maar moet wel stapvoets rijden. Personenauto's, fietsers en voetgangers kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de Bullebaksluis. Voor bootjes verandert er ook nog niets, die kunnen gewoon onder het bruggetje door.