Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bete jogt niet meer alleen in het Sloterpark na aanranding

29 maart 2019, 18.48 uur · Aangepast 29 maart 2019, 22.10 uur

Joggen in het park en dan vanuit het niets aangerand worden. Het overkwam Bete van Meeuwen vorige week, en ze is zeker niet de enige. Nadat ze aangifte heeft gedaan, plaatste ze een berichtje op sociale media en tientallen mensen herkennen zich in haar verhaal.

Bete jogde vorige week een rondje in het Sloterpark toen opeens drie jongens achter haar gingen fietsen. Ze merkte dat de drie haar aan het filmen waren, en 'toen de voorste jongen langs mij fietste, sloeg hij me op mijn kont', vertelt ze. 

Lees ook: Jongen (14) bij Sloterplas beroofd van zijn smartphone

Na de aanranding deed Bete aangifte bij de politie en plaatste vervolgens een bericht op Instagram. Tientallen mensen reageerden met vergelijkbare verhalen en ervaringen. Sommige van hen gaven aan het dapper te vinden dat Bete aangifte heeft gedaan, omdat ze het zelf niet durfden.

'Aangifte doen is van belang'
Bete hoopt dat meer mensen naar de politie stappen bij dit soort incidenten. Ze zegt: 'Ik denk dat het belangrijk is om aangifte te doen omdat er veel verhalen zijn, maar dat die vaak niet bij de politie terechtkomen. De politie kan daarom van een paar mensen een daderprofiel opstellen, maar dat is vaak niet genoeg om vervolgens actie te kunnen ondernemen.'

Een onderzoek van de politie wees uit dat veertig procent van de meisjes die rond het Sloterplas jogt, ervaring heeft met intimidatie, aanranding of zelfs mishandeling. Op basis van dit onderzoek wordt er nu een nieuw plan opgesteld. Het doel is om de veiligheid te verbeteren, maar hoe dat precies wordt gerealiseerd is nog onduidelijk. 

Lees ook: 'Ik wil mijn pik in jouw kont stoppen': Ambrien (16) gaat de strijd aan tegen straatintimidatie

Totdat het nieuwe plan wordt uitgevoerd, rent Bete niet meer in haar eentje door het park. Ze voelt zich namelijk te onveilig: 'Wanneer zoiets je overkomt, loop je daar wel mee. Terwijl diegene die jou zoiets aandoet, vrij rondloopt en nergens last van heeft'.