Start van hoofdcontent

Stad

nl

Komt er, zeven jaar later, alsnog een paviljoen in het Theo van Goghpark?

31 maart 2019, 14.18 uur

Zeven jaar na de originele plannen om een paviljoen te bouwen in het Theo van Goghpark op IJburg, probeert architect Jeroen Spee het initiatief nieuw leven in te blazen. Met het verzamelen van handtekeningen van buurtbewoners hoopt hij binnenkort met de gemeente om de tafel te kunnen.

Nu staat er in het park niet meer dan een speeltuin. Dat is een groot contrast met de plannen van zo'n acht jaar geleden. De gemeente hield destijds een prijsvraag: wie heeft het beste idee om het park levendiger te maken en om te toveren tot een echt stadspark? Het plan van architect Jeroen Spee kwam als winnaar naar voren: volgens hem zou er een nieuw paviljoen moeten komen.

Financiële crisis
Het was in 2011 al helemaal rond: de gemeente was enthousiast en het paviljoen leek er te gaan komen. Eind 2012 zou de opening moeten gaan plaatsvinden. Maar de financiële crisis gooide roet in het eten. Het plan werd gecanceld. Nu, jaren later, zien de originele bedenkers opnieuw kansen: 'Nu zeggen we met de wind in de rug: de financiële middelen zijn er weer. Gemeente, asjeblieft, geef dit plan nog een kans', aldus Spee.

'Ouders in de zon, kinderen in de speeltuin'
Om de kans te vergroten verzamelen de initiatiefnemers nu duizenden 'stemmen' onder buurtbewoners, voordat hij naar de gemeente stapt. Die buurtbewoners reageren positief, mits de speeltuin voor de kinderen blijft: 'Het mag niet ten koste gaan van de kinderen'. Spee kan hen daarin gerust stellen: 'Wat ons betreft hoeft de speeltuin niet weg. Je kan het combineren: Ouders in de zon, kinderen in de speeltuin. En mocht het nodig zijn kunnen we de stormbaan gewoon verplaatsen'. 

Moeilijke zaak?
Op de vraag of Spee verwacht of het moeilijk gaat worden, antwoordt hij 'in principe niet'. 'Ik kan me voorstellen dat er veel is gebeurd, er is een ander bestuur, maar dat neemt niet weg dat een goed plan op steun kan rekenen', vertelt hij.

Maar de gemeente lijkt er iets anders in te staan. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter laat aan AT5 weten: 'Ik ben er altijd voor dat ondernemers een goed draagvlakonderzoek in de buurt doen en ik zie de resultaten graag tegemoet. Tegelijk denk ik wel dat het moeilijk wordt. We zijn IJburg juist aan het vergroenen en we proberen een impuls te geven aan de huidige horeca die het niet al te makkelijk heeft. Maar we kunnen een plan pas echt beoordelen als er een vergunningsaanvraag wordt ingediend.'

Of het paviljoen er uiteindelijk gaat komen is dus nog even afwachten. Voor Spee is wel duidelijk: 'Het zou voor de gemeente een gemiste kans zijn'.