Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ex-leden Hofstadgroep zamelen in Oost geld in voor Syriëgangers'

1 april 2019, 10.00 uur · Aangepast 1 april 2019, 10.17 uur

Voormalig leden van de Hofstadgroep, Bilal L. en Samir A., collecteren in Oost voor hulp aan Nederlandse Syriëgangers. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens de krant zijn de twee mannen de afwachtende houding van de Nederlandse overheid zat.

Met het geld dat Bilal L. en Samir A. inzamelen, zouden ze vrouwen en kinderen uit de Koerdische kampen willen smokkelen. De twee zaten in de Hofstadgroep in de periode van de moord op Theo van Gogh in 2004. Zowel A. als L. werd veroordeeld.

Laatste IS-bolwerk
IS is in Syrië vrijwel verslagen nu het laatste bolwerk Baghouz op het punt staat te vallen. Tienduizenden vrouwen en kinderen hebben de stad verlaten. De Nederlandse regering is vooralsnog niet bezig met het terughalen van de Syriëgangers en hun kinderen. 

Lees ook: Twee teruggekeerde Syriëgangers aangehouden op Schiphol

Samir A. en Bilal L. zouden het geld via een ondergrondse netwerk bij smokkelaars in Syrië kunnen krijgen. Ze zouden onder meer op straat jongens aanspreken op hun 'islamitische plicht' om de vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen, meldt de Volkskrant. Ook zouden ze in een app-groep actief zijn om geld in te zamelen.

Ontkennen
Tegenover de krant ontkent Samir A. alle betrokkenheid. Ook AT5 heeft met hem gesproken. 'Ik heb hier niks mee te maken. Ik ben al heel lange tijd niet in Oost geweest, ook niet met Bilal. Ik heb daar geen geld ingezameld.' Bilal was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook: Syriegangers uit Noord veroordeeld tot 5,5 en 6 jaar cel

De Volkskrant sprak met twee anonieme bronnen die onafhankelijk contact met de krant opnamen om te vertellen over de collecte. Ook AT5 is benaderd door een bron die naar eigen zeggen korte tijd in de app-groep heeft gezeten waar Samir A. en Bilal L. in hebben gezeten. Volgens hem zijn de twee wel degelijk in Oost geweest. 'Het speelt volop in Oost.'

Niet op de hoogte
De gemeente Amsterdam was niet op de hoogte van de geldinzameling. Ook op de vraag of de collecte juridisch door de beugel kan, kon zowel de gemeente als het Openbaar Ministerie geen antwoord geven, schrijft de Volkskrant.