Start van hoofdcontent

Politiek

nl

De donkere kant van de 1-aprilgrap van Cornelius Haga Lyceum

1 april 2019, 17.00 uur · Aangepast 12 juli 2019, 08.55 uur

Een grap met een beladen politieke boodschap kwam vandaag van het Cornelius Haga Lyceum. De school zei gisteren in een 'nieuwsbericht' dat oud-PVV'er Arnoud van Doorn interim-directeur zou worden, maar dat bleek een 1-aprilgrap. Aan deze 'grap' zit wel een serieuze beschuldiging vast. Van Doorn vindt dat de Nederlandse media nepnieuws hebben verspreid over de school. AT5 wijst die beschuldigingen van de hand.

Het Haga Lyceum bericht afgelopen zondag dat oud-PVV'er en de tot de islam bekeerde Arnoud van Doorn bestuurder wordt. Verschillende media maken er melding van nadat de school meerdere keren verzekert dat het hier niet om een 1-aprilgrap gaat. Ook AT5 belt op zondagavond met schoolbestuurder Söner Atasoy om het bericht te checken, maar zijn antwoorden overtuigen niet. Er zijn nog te veel vraagtekens, AT5 besluit voorlopig niets te plaatsen.

Op maandagochtend bevestigt Atasoy de aanstelling van Van Doorn en nodigt ons uit om langs te komen. Als AT5 op de school arriveert, komt Van Doorn zelf naar buiten, schudt ons de hand en laat weten dat wij hem over een kwartier mogen interviewen. Ondertussen melden meer media zich bij de school die ook een afspraak zouden hebben. Na twintig minuten komen tientallen leerlingen het schoolplein opgerend. Ze schreeuwen: '1 april!' Ze laten een partypopper afgaan en lachen. 

'Een koekje van eigen deeg'
De AT5-verslaggevers lachen een beetje als een boer met kiespijn, maar oké: een grapje moet kunnen. Maar later blijkt als we Van Doorn spreken, dat in het grapje een stevige beschuldiging zit. 'We laten hiermee zien, hoe makkelijk het is om een nieuwsberichtje te verspreiden dat niet blijkt te kloppen', vertelt van Doorn. 

En ook de leerlingen op het schoolplein beschrijven de reden van de 1-aprilgrap als 'een koekje van eigen deeg' naar de media. 

Mediawijsheid
A
T5 kan zich niet vinden in deze beschuldigingen. Wij hebben het 'nieuws' niet gebracht totdat duidelijk was dat het om een grap ging. De beschuldiging dat alle media het overnamen is dus onjuist. Daarnaast is door de media die het bericht wel plaatsten aan hoor en wederhoor gedaan.

AT5 zet haar vraagtekens bij de grap, omdat leerlingen van het Haga Lyceum hierdoor een vertekend beeld kunnen krijgen van de media. Van Doorn beweert hiermee te bewijzen dat media nepnieuws verspreiden en niet aan hoor en wederhoor doen. Zo heeft hij dat ook op zijn facebookpagina verwoord. Feitelijk is dit dus onjuist. Is dit de manier waarop het Haga Lyceum hun leerlingen mediawijs wil maken?

Lees ook: Opmerkelijke aanstelling oud-PVV'er Van Doorn bij Haga Lyceum is 1-aprilgrap

'Misleid'
Verschillende media besteedden aandacht aan de opmerkelijke aanstelling van Van Doorn als interim-directeur. De NOS had het Haga Lyceum gisteren tot tweemaal toe gevraagd of het om een grap ging, maar voorzitter Söner Atasoy ontkende tot twee keer toe.

Tegen het AD zei Van Doorn nog dat zijn eerste werkdag 'toevallig' op 1 april begon. En ook tegenover RTL Nieuws en Het Parool ontkende de school dat het om een grap ging. Het Parool heeft inmiddels alle berichten over het aanstellen van Van Doorn verwijderd.

Lees ook: Haga Lyceum en Van Doorn wilden media terugpakken: 'Er is veel nepnieuws verspreid'

Persbureau ANP laat in een verklaring weten: 'Het ANP heeft volgens vaste werkwijze van het persbureau, het bericht bij de betrokkenen gecontroleerd op waarheidsgehalte, maar is willens en wetens misleid. Dit is een bijzonder kwalijke zaak', aldus interim-hoofredacteur Erik Raven. 

Volgens Van Doorn is de 'missie geslaagd', maar hij biedt zijn excuses aan diegenen die de grap niet leuk vinden aan. AT5 kan leven met een kikker in de bil, maar deze zat niet lekker.