Whatsapp

Politiek

Vijftig uitgeprocedeerden weer op straat na sluiting winteropvang

2 april 2019, 07.00 uur · Aangepast 2 april 2019, 08.09 uur

Vijftig uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds gisteren weer op straat. Nu de winteropvanglocaties in de stad weer gesloten zijn, kan deze groep daar niet meer terecht. Afgelopen nacht konden de ongedocumenteerden in de Dominicuskerk in het centrum terecht.

De winteropvanglocaties zijn ieder jaar gedurende de wintermaanden open voor de daklozen in de stad. Ook de ongedocumenteerden kunnen daar de nacht doorbrengen. Maar op 1 april sluiten de winteropvanglocaties.

Lees ook: Opvanglocatie ongedocumenteerden Havenstraat blijft langer open 

Voor ongedocumenteerden in de stad zijn al wel de eerste 24-uursopvanglocaties aangewezen. Maar deze gaan 1 juli pas volledig van start. Een woordvoerder van wethouder van Sociale Zaken, Rutger Groot Wassink, laat weten dat er de komende maanden inderdaad geen opvang is voor deze groep. Ze zouden terecht kunnen op drie locaties in de stad die voorheen de bed-bad-broodvoorzieningen waren, maar die drie locaties zitten op dit moment vol. De drie locaties zijn al omgedoopt tot 24-uursopvang, maar de begeleiding die daarbij komt kijken start pas op 1 juli.

Lees ook: Opvang Havenstraat sluit over drie dagen: waar moeten daklozen en ongedocumenteerden heen?

Vorig jaar werd er na de sluiting van de winteropvang een tijdelijke opvanglocatie ongedocumenteerden ingericht in het gebouw aan de Havenstraat. Die bleef in ieder geval open totdat de Britisch School in het pand zou komen, eind vorig jaar. Maar die locatie aan de Havenstraat is nu dus niet meer beschikbaar. 

De kerk bood alleen onderdak voor één nacht. Het is nog niet bekend of er nog een tijdelijke opvanglocatie komt om de tijd tot 1 juli te overbruggen.

Whatsapp