Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rode vari snuffelt aan lantaarnpaal op de Plantage Lepellaan

3 april 2019, 08.59 uur · Aangepast 3 april 2019, 11.30 uur

Een rode vari is gisteravond rond 23.00 uur gespot op de Plantage Lepellaan, naast Artis. De dierentuin zegt dat de halfaap inmiddels weer terug is.

In een video is te zien hoe het halfaapje over straat wandelt en snuffelt aan een lantaarnpaal. Een oplettende voorbijganger heeft het tafereel vastgelegd. De dierentuin onderzoekt hoe de aap kon ontsnappen. 

'Het gebeurt wel vaker dat ze een verkeerde afslag nemen', zegt een dierenverzorger. 'Het is vrij gemakkelijk om de wandelroute naar buiten te nemen, maar meestal blijven ze gewoon in de groep.'

Lees ook: Drie ringstaartmaki's geboren in Artis

Om 23.00 uur kwam er een melding binnen over de ontsnapping, kort daarop werd de halfaap door de verzorger ontdekt. 'De rode vari rende gewoon naar me toe.'

Voortvluchtige rode vari
Het zou in elk geval niet de eerste keer zijn dat er een dier uit Artis is ontsnapt. Zo brak een pelikaan al meerdere keren uit de dierentuin. Een aantal jaar eerder gingen ook twee andere apen er al vandoor.

Lees ook: Artis onderzoekt hoe halfaap kon ontsnappen: 'Normaal doen ze dit niet'

Zo rende een voortvluchtige rode vari twee jaar geleden over de Weesperstraat. Ook zocht een pauw al meerdere keren de vrijheid.