Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dubieuze kosten Camelot onrechtmatig; huurders krijgen geld terug

3 april 2019, 16.26 uur

Verhuurder Camelot moet een flink bedrag terugbetalen aan tien huurders van het WASA complex op de Naritaweg in Westpoort. De verhuurder heeft namelijk onrechtmatige kosten in rekening gebracht bij nieuwe huurders.

Dat heeft de kantonrechter vandaag beslist. De zaak kwam vorig jaar mei aan het licht in het NRC. Een huurjurist schreef toen dat er misbruik werd gemaakt van jonge huurders vanwege hun positie op de woningmarkt. 

Lees ook: 'Antikraakbedrijf Camelot brengt twijfelachtige kosten in rekening bij studenten'

De nieuwe huurders werden verplicht iets meer dan 200 euro over te maken voor de toegang van het online systeem van Camelot: MyCastle. Met het systeem konden zij gegevens veranderen en klachten indienen, maar ondanks de hoge kosten werd er volgens huurders zelden of traag gereageerd op de klachten. 

Camelot reageerde hier op dat zij de kosten op een andere manier zouden doorberekenen, zoals bijvoorbeeld met het opstellen van een huurcontract of kosten van administratie.

Schoonmaakkosten
Dat waren niet de enige dubieuze kosten die Camelot in rekening bracht. Zij werden namelijk ook verplicht nog een 100 euro te betalen voor schoonmaakkosten. Maar dit is volgens de rechter niet gebruikelijk. 'Een huurder dient de woonruimte aan het einde van de huur in dezelfde staat op te leveren als deze was aan het begin van de huur. Voor slijtage door normaal gebruik hoeft een huurder niet te betalen. Dat geldt ook voor een professionele schoonmaakbeurt die plaatsvindt nadat de huurder is vertrokken.'

Geld terug
Jaarlijks verdient het verhuurbedrijf zo'n 200.000 euro met de twijfelachtige kosten. De rechter heeft geoordeeld dat de kosten uitsluitend in het belang van Camelot dienen. Daarom mogen de kosten niet aan de huurder in rekening gebracht worden. Alle huurders krijgen de 202,50 euro contractkosten voor MyCasle en de 100 euro schoonmaakkosten volledig teruggestort van de verhuurder.