Start van hoofdcontent
nl

Waarom de ingrijpende 10-daagse sluiting van de Piet Heintunnel noodzakelijk is

5 april 2019, 17.40 uur · Aangepast 8 april 2019, 10.25 uur

Aanstaande maandag is het zover, dan wordt de altijd drukke Piet Heintunnel tien dagen lang afgesloten. Een voor het verkeer vervelende maatregel, maar volgens de gemeente noodzakelijk om de doorstroming en veiligheid van de weggebruikers te garanderen.

Het kruispunt van de Zuiderzeeweg en de IJburglaan is door de jaren heen steeds drukker geworden waardoor hier de laatste jaren steeds vaker langdurige opstoppingen ontstonden. Onder meer Bus 37 heeft te veel last van oponthoud, tot grote frustratie van de inzittenden. 

Lees ook: Piet Heintunnel 10 dagen dicht door werkzaamheden vanaf 8 april

Het verbeteren van de verkeerssituatie van het kruispunt is daarom noodzakelijk. Hierom worden nu nieuwe verkeersinstallaties en nieuwe bushaltes aangelegd die ervoor moeten zorgen dat de bus straks vlotter door kan rijden en reizigers, die willen overstappen op tram of bus, minder ver hoeven om te lopen. 

Vluchtroutes & veiligheid wegwerkers
In de Piet Heintunnel wordt de vluchtgang verlengd en de vluchtroutes worden duidelijker aangegeven. Dit omdat de tunnel niet voldoet aan de nieuwe Europese veiligheidseisen. Om diezelfde reden mogen er vanaf 1 mei geen vrachtauto's meer door de tunnel, om zo het risico op een brand met veel rookontwikkeling in de tunnel te verkleinen.

De werkzaamheden aan het kruispunt zijn al in een gevorderd stadium, maar om verder te kunnen met de volgende fase is de gemeente genoodzaakt zowel het kruispunt als de tunnel helemaal af te sluiten. 'Sommige werkzaamheden vinden vlak langs de weg plaats. Om de veiligheid van de wegwerkers te garanderen kan het niet anders', zegt omgevingsmanager Richard Koenders.

Omleidingen autoverkeer & OV
Het verkeer wordt omgeleid via afslag S112, de Gooiseweg en via de S116 en de Nieuwe Leeuwarderweg. Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder en kunnen gewoon langs het werk. Buspassagiers moeten rekening houden met overstappen. Bus 37 rijdt vanaf het Amstelstation tot de P&R en buslijn 36 rijdt door tot de Eef Kamerbeekstraat en dan terug naar Noord. De nachtbussen worden ook omgeleid, alleen tram 26 rijdt de normale route. 

De verwachting is dat 18 april om 06.00 de kruising weer open gaat.