Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Architect Daniel Libeskind 'teleurgesteld' over strijd Namenmonument

3 april 2019, 20.53 uur · Aangepast 4 april 2019, 09.26 uur

Zeer teleurstellend. Dat zegt de beroemde architect Daniel Libeskind over de jarenlange strijd rond het Namenmonument dat hij heeft ontworpen. Het monument, waarop ruim honderdduizend namen van Holocaustslachtoffers komen, moet bij de Weesperstraat komen te staan. In een interview met AT5 noemt hij het onvoorstelbaar dat een kleine groep Amsterdammers er al jarenlang voor zorgt dat de bouw maar niet van start kan gaan.

De plaatsing van het Namenmonument heeft de ene na de andere tegenslag te verduren gekregen. In eerste instantie zou het gedenkteken in het Wertheimpark geplaatst worden. Na protest van buurtbewoners werd de Weesperstraat als nieuwe locatie gekozen. Ook daar ontstond de discussie vanwege kritiek van bewoners.

Lees ook: Holocaust-monument voorlopig van de baan

Afhankelijk van de beslissing van de bezwarencommissie van de gemeente Amsterdam zou de bouw in april 2019 beginnen. Dat is inmiddels ruim vijf jaar later dan de originele bouwplannen. Voor de bouw in de Weesperstraat moeten 24 bomen gekapt worden. Omdat de rechter heeft besloten dat de bomen niet gekapt mogen worden, loopt de plaatsing van het gedenkteken wederom vertraging op. Eind mei is er opnieuw een rechtszaak.

Lees ook: Gemeente mag geen bomen kappen voor Namenmonument

'Geen bomen, maar mensenlevens'
Tot grote teleurstelling van architect Daniel Libeskind. Hij is van mening dat je de namen op monument niet moet vergelijken met bomen, omdat het om mensenlevens gaat. 'We hebben het niet over bomen of honden, we hebben het over de Holocaust. Een gebeurtenis waarbij miljoenen mensen vermoord zijn, ook in deze stad en dit land. Je zou denken dat het merendeel van de mensen zo'n monument in het centrum zou willen. Naast de Portugese synagoge, in de Joodse buurt, waar deze mensen woonden. Maar er is een kleine groep die protesteert, protesteerde en altijd zal blijven protesteren.' 

'Licht te laten zien'
Dat de bouw van het monument weer is uitgesteld door de bezwaren van omwonenden komt de architect dan ook rauw op zijn dak. 'Ik ben opgegroeid in de nasleep van de Holocaust. Mijn ouders hebben de Holocaust overleefd', vertelt hij. 'Ik ben opgegroeid in tijden van communisme en antisemitisme. Ik begrijp daarom de noodzaak om mensen te onderwijzen, om ze het licht te laten zien en te herinneren. Dat is volgens mij iets waar ieder verlicht mens in gelooft', aldus Libeskind.

AT5 sprak woensdagmiddag uitgebreid met Daniel Libeskind in het Conservatorium Hotel. Bekijk het volledige interview hierboven.