Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terry doodziek door meningokokkenbacterie: 'Mijn ouders hoorden dat ik het niet zou overleven'

9 april 2019, 11.02 uur · Aangepast 9 april 2019, 16.03 uur

In Amsterdam en de regio Amstelland ontvangen 42.000 jongeren dit voorjaar een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. De bacterie kan je heel ziek maken. De 16-jarige Terry Koper werd vorig jaar plotseling ziek.

Terry was een gezonde havo-scholier toen hij eind september na een schoolreis heel ziek werd. 'Eerst dacht ik aan griep, maar ik kreeg hele hoge koorts. Ik ben naar het AMC gebracht. Mijn ouders hoorden dat ik het niet zou overleven.' Terry lag zes dagen in coma. Toen hij ontwaakte bleek hij niet te kunnen zien, horen of lopen. Hij communiceerde via briefjes met zijn ouders en het verplegend personeel in het ziekenhuis. Daarna heeft Terry drie en een halve maand in een revalidatiecentrum gelegen om te revalideren. Zijn zicht kwam in december weer terug.

Lees ook: Bert verloor zijn zoon (17) aan meningokokkenziekte; 'haal die prik'

Gehoorbeschadiging
De ziekte heeft nu, een half jaar later, nog steeds grote gevolgen voor Terry. 'Ik kreeg door de besmetting met de meningokokkenbacterie een hersenvlies en ruggenmergontsteking en een gedeeltelijke dwarslaesie. Ik kan daardoor niet lopen en plassen. Ook hoor ik slecht, rechts twintig procent en links helemaal niets meer. Ik krijg drie dagen per week revalidatie en ga heel langzaam vooruit'. De ziekte heeft Terry's leven volledig op z'n kop gezet, ook omdat hij niet naar school gaat of kan sporten. 

Vaccinatie
Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. Jongeren tussen de 14 en 18 jaar worden ingeënt omdat de ziekte onder deze groep het meest voorkomt.

Op donderdag 18 april krijgen Amsterdamse jongeren de prik in de Rai. Terry: 'laat je vaccineren tegen meningokokken. Wil je kunnen lopen en sporten? Waarom zou je dan niet zo'n klein prikje nemen'. Meer informatie over meningokokken is te lezen op de site van de GGD Amsterdam.