Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeentebordeel My Red Light gaat voorlopig door, maar toekomst onzeker

4 april 2019, 17.22 uur · Foto: AT5

My Red Light blijft voorlopig open. Aan het einde van dit jaar wordt een definitief besluit genomen over de toekomst van het zogeheten gemeentebordeel. De tussentijd wordt benut om te kijken of er nog 'realistische maatschappelijke doelstellingen' te formuleren zijn voor de stichting.

In januari kwam voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer met een kritisch rapport over My Red Light, dat in mei 2017 de deuren opende. Het bordeel, gefaciliteerd door de gemeente maar gerund door sekswerkers zelf, zou een belangrijke bijdrage moeten leveren om de seksbranche op te schonen, maar daar is tot dusver weinig van terecht gekomen.

Dettmeijer concludeerde dan ook dat wat haar betreft Amsterdam nooit aan het, in de volksmond genoemde, gemeentebordeel had moeten beginnen. Maar omdat de stad dat nu eenmaal wel heeft gedaan, en verwachtingen heeft gewekt bij de betrokken sekswerkers, pleitte ze ervoor om er mee door te gaan en desnoods als gemeente de gehele regie naar zich toe trekken.

Lees ook: Kritisch rapport: stad had nooit aan gemeentebordeel My Red Light moeten beginnen

Nieuw bestuur
Burgemeester Halsema vond dat een stap te ver gaan, maar wilde ook verder met My Red Light. Vandaag schrijft ze aan de gemeenteraad dat die intentie er nog steeds is, maar dat er meer tijd nodig is om realistische maatschappelijke doelstellingen te formuleren en om te onderzoeken of My Red Light zelf in staat is om die te realiseren. Intussen is er een nieuw bestuur gevonden, dat in april begint, en ook is de raad van toezicht versterkt zodat My Red Light de komende tijd veilig en verantwoord gerund kan worden.

Lees ook: Raad van toezicht My Red Light hoopt op grotere betrokkenheid gemeente

Uurhuur
Dettmeijer adviseerde in haar rapport ook om meer 'hybride' vormen van raamhuur mogelijk te maken, zodat sekswerkers via internet klanten kunnen werven en vervolgens gemakkelijk een plek kunnen huren. Halsema laat het internet in haar brief buiten beschouwing, maar schrijft wel dat ze binnenkort met een proef komt om de uurhuur van een kamer mogelijk te maken.