Stad

Kerken-estafette gaat vierde nacht in: vanavond vangt de Tituskapel ongedocumenteerden op

4 april 2019, 22.14 uur · Aangepast 4 april 2019, 23.05 uur · Foto: Wikipedia

Whatsapp

Zo'n vijftig uitgeprocedeerde asielzoekers mogen vannacht in de Tituskapel slapen. Dit is de vierde nacht op rij dat een kerk de asielzoekers een slaapplaats en ontbijt aanbiedt. Het is onderdeel van een solidariteitsactie van de Amsterdamse kerken.

In de voorgaande nachten vingen de Dominicuskerk, de Mozes & Aäronkerk en de Waalsekerk om de beurt de vluchtelingen op. In de nacht van 9 op 10 april zal de laatste kerk de nachtopvang aanbieden. Daarna wordt deze actie afgesloten met een debat om een signaal af te geven aan de gemeente. 

Lees ook: Na Dominicuskerk opent nu Mozes & Aäronkerk deuren voor ongedocumenteerden

Een groep activisten met de naam het Code Rood Netwerk heeft deze actie georganiseerd. Samen met de kerken bieden de actievoerders voor negen nachten lang onderdak aan de ongedocumenteerden tijdens zogenaamde 'Kille Nachten'. De asielzoekers slapen namelijk anders op straat, omdat de gemeentelijke winteropvang sinds 1 april gesloten is en de 24-uursopvang pas vanaf 1 juli opengaat.

Lees ook: Vijftig uitgeprocedeerden weer op straat na sluiting winteropvang

De actievoerders willen, naast onderdak bieden, ook aandacht vragen voor de benarde situatie van deze groep mensen. De asielzoekers kunnen nu nergens anders terecht omdat er een wachtlijst is voor de gemeentelijke opvang. Met deze actie wordt de gemeente opgeroepen om meer slaapplaatsen te creeëren.

Whatsapp