Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte dodelijk ongeval A10 ontkent bewust op motorrijder te hebben ingereden

5 april 2019, 13.58 uur · Aangepast 5 april 2019, 22.03 uur

De automobilist die betrokken was bij het ongeval op de A10 waarbij een motorrijder en een opzittende omkwamen, ontkent de slachtoffers bewust te hebben aangereden. Verdachte Johnny O. stond vanmiddag zichtbaar aangeslagen voor de rechter.

Johnny O. was zo emotioneel dat zijn advocaat Bart Swier zijn verklaring moest voorlezen. 'Ik heb nooit de bedoeling gehad om op de motorrijder in te rijden. Ik vind het verschrikkelijk. Ik slaap slecht en heb nachtmerries. Mijn excuses aan de nabestaanden. Dit had nooit mogen gebeuren', zei de advocaat namens O. tijdens de zitting.

De impact is groot op de verdachte, die sinds het ongeluk op 23 december 2018 vastzit. Hij heeft zijn dochter na het fatale incident nooit meer gesproken en is zijn huis kwijtgeraakt.

Lees ook: Slachtoffers dodelijk ongeluk zijn 34-jarige vrouw en 44-jarige man

Doodslag
Het Openbaar Ministerie verdenkt O. van doodslag op de 34-jarige Selena uit Amsterdam en haar 44-jarige vriend Ronald. De verdachte zat samen met zijn 15-jarige dochter in de auto en kreeg ruzie met het stel op de A10. Hij reed twee keer met zijn auto op de motor in. 'Hij kan zich niet herinneren dat hij een stuurbeweging naar rechts heeft gemaakt', vertelt zijn advocaat.

Lees ook: Ruzie leidde mogelijk tot dodelijke aanrijding Coenplein

Volgens het Openbaar Ministerie hebben meerdere getuigen, waaronder zijn eigen dochter, verklaard dat hij bewust een beweging heeft gemaakt richting de motor. Maar volgens Swier heeft O. per ongeluk op de motorrijder ingestuurd. 'Hij heeft een abrupte beweging naar rechts gemaakt doordat hij naar zijn dochter keek, die aan het schreeuwen was naar de motorrijder vanwege alle hectiek.'

Watje
Familie en vrienden van O. waren in de rechtbank aanwezig. Ook zij zijn zeer geraakt door de zaak. Een vriend van de verdachte laat aan AT5 weten dat O. absoluut niet bekend stond als agressieve rijder maar eerder als 'watje'. O. werkte als chauffeur voor ouderen en reed daardoor altijd voorzichtig. 

Hij is ervan overtuigd dat zijn vriend uit paniek heeft gehandeld. 'Johnny heeft een ernstig ongeluk in 2016 gehad, waar hij het slachtoffer was. Ook toen zat hij met zijn dochter in de auto. Wij denken dat hij door dit trauma in paniek is geraakt.'

Gevangenis
De verdachte hoopte in afwachting van zijn straf thuis te mogen verblijven in plaats van in de gevangenis, maar daar stemde de rechter niet mee in. Wel gaat O., op verzoek van de advocaat,  psychologisch onderzocht worden. De zaak wordt op 28 juni inhoudelijk behandeld.

AT5-verslaggever Cecile van de Grift volgde de zaak: 

Inter Visual Studio