Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Burn the place down': personeel VOC Café voelde zich niet meer veilig

5 april 2019, 20.03 uur · Aangepast 5 april 2019, 20.54 uur

Het VOC Café in de Schreierstoren heet voortaan Café De Schreierstoren. De eigenaars van het café zijn overgegaan tot de naamswijziging nadat ze ernstige bedreigingen hadden ontvangen.

'We dragen deze naam al 25 jaar. Sinds anderhalf jaar krijgen we echt dreigementen, daarvoor heeft nog nooit iemand een probleem ervan gemaakt', zegt Amber Wolffenbuttel, samen met haar man eigenaar van het café. De bedreigingen richtten zich op de verwijzing naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de naam van het café. Dit vanwege de link tussen de VOC en slavernij.   

Burn the place down
Op Facebook was vorige week de tekst 'Burn the place down' te lezen. Die bedreiging was de druppel, legt Wolffenbuttel uit. 'We voelden ons niet meer veilig en we wilden ook gewoon lekker slapen. We vonden de dreigementen zo zwaar dat we hebben besloten direct actie te ondernemen en de naam te wijzigen.' Ook deed ze aangifte van de bedreiging. 

Normale manier
'Als de naam mensen kwetst dan willen we gewoon meegaan in deze tijd en de naam wijzigen. Dat geeft wel een goed gevoel', zegt Wolffenbuttel. Over de gang van zaken is ze minder te spreken. 'Het had ook gewoon op een normale manier gekund, zonder bedreigingen. Helaas moet het nu op deze manier.'  

De naamswijziging is niet zonder gevolgen voor de eigenaars. De kosten zullen naar verwachting in de duizenden euro's lopen, mede door het vele materiaal dat vervangen moet worden. 'We hebben sinds een paar jaar een mooi logo. We hebben ons eigen VOC-bier, we hebben eigen VOC-glazen, we hebben net vlaggen laten maken. Dat moet allemaal weg. De website moet worden veranderd en dat gaat natuurlijk eventjes duren. We vragen de mensen daarom ook om even geduld te hebben.'