Stad

Solodemonstrant voert actie op de Dam tegen 'hoge kosten vergunningenbeleid'

7 april 2019, 08.50 uur · Aangepast 7 april 2019, 09.52 uur

Martijn Greup voerde gisteravond een eenmansactie op de Dam tegen het vergunningenbeleid van de gemeente. Met zijn auto en een gele caravan stond hij op het centrale plein om aandacht te vragen voor 'demonstratievrijheid'.

Martijn was al aanwezig tijdens de gelehesjesdemonstratie die zaterdagmiddag aan de gang was. 'Ik lever een EHBO-post en verstrek gratis koffie aan demonstranten, passanten en handhavers van de gemeente zelf.'

De solodemonstrant vindt het gek dat de gemeente daar geld voor vraagt. 'Ik moet 240 euro betalen voor de ontheffing, om te zorgen dat hier een EHBO-post kan staan. Nouja, daar ben ik het niet helemaal mee eens.'

Objecten tijdens demonstraties
Daarbij hoorde Martijn van de gemeente zelf dat 'objecten' tijdens demonstraties niet vergunningsplichtig zijn en refereert naar zijn auto en gele caravan. De activist wil daarom weten hoe dat precies in elkaar steekt.

'Tijdens demonstraties ben je je demonstratievrijheid aan het uiten. Op het moment dat een object direct gebonden is aan een demonstratie, dan hoort daar officieel geen vergunning bij te horen', vindt Greup.

Boetes
De solodemonstrant wil de vergunning en eventuele boetes daarom ook niet betalen. 'Het is een uiting van onvrede en dit dient enigszins gefaciliteerd te worden door een gemeente, zeker een sociale gemeente.' Om die reden wil Martijn met de gemeente het gesprek aangaan om te kijken of ze elkaar 'in het midden kunnen treffen'.

Greup mocht officieel tot middernacht staan met zijn gele caravan, daarna kan hij een boete krijgen. Toen hij na 00.10 uur nog op de Dam stond, gingen drie handhavers met hem in gesprek, maar mocht hij vooralsnog blijven staan. Vanaf maandag wordt duidelijk of dit gevolgen heeft voor de eenmansactie.

'Maar van een kale kip kun je niet plukken', zegt Martijn. 'Dus ze kunnen boetes sturen tot ze een ons wegen. Ik kan het toch niet betalen.'