Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krapte woningmarkt neemt extra toe doordat stad populair is bij expats

8 april 2019, 22.03 uur · Aangepast 8 april 2019, 22.56 uur

Doordat Amsterdam flink in trek is bij expats stijgen de prijzen van de Amsterdamse extra hard. De expats hebben gemiddeld veel meer te besteden dan Amsterdammers, waardoor woningen eerder naar hen gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Steeds meer mensen uit het buitenland vestigen zich in Amsterdam. Vorig jaar waren het er 9.600, dat is 33 procent meer dan in 2012. Ook het aantal internationale studenten neemt toe.

Lees ook: Opmars van expats zet door: Amsterdam in 2018 nog internationaler

Bruto-inkomen
Zo'n 46 procent van de expats heeft een gemiddeld bruto-inkomen van 50.000 euro, tegenover 27 procent van de Amsterdammers. En omdat expats vaker haast hebben bij het vinden van een woning als ze naar Amsterdam komen, zijn ze sneller bereid om meer te betalen. 

Jaarlijks komt er maar een klein deel van de woningvoorraad op de markt. Het grootste deel van de expats zal op zoek gaan naar woonruimte in de vrije huur- en het koopwoningsegment. Maar de jaarlijkse toename in de beschikbaarheid van de woningen, ligt veel lager dan de instroom van expats, stelt het onderzoek. 

Krapte
Het geeft volgens de onderzoekers aan dat de krapte op de Amsterdamse woningmarkt door deze instroom is toegenomen.