Start van hoofdcontent

Politiek

nl

ChristenUnie wil 24-uursopvang voor daklozen: 'Tijd van rondtrekken is voorbij'

9 april 2019, 12.05 uur

Als het aan de ChristenUnie ligt, komt er naast een 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers straks ook een 24-uursopvang voor daklozen.

Daklozen kunnen nu alleen 's nachts terecht in opvanglocaties, maar deze locaties zitten volgens de politieke partij vaak vol. Ook is de winteropvang in Westpoort, waar daklozen overdag ook uit moesten, sinds 1 april weer weg.

Lees ook: Winteropvang stroomt vol: 'We zitten hier allemaal in hetzelfde schuitje'

Barmhartige stad
'Amsterdam is een barmhartige stad, maar hoe we met daklozen omgaan kan en moet beter', zegt fractievoorzitter Don Ceder. 'Wat mij betreft is de tijd van rondtrekken van winteropvang naar inloophuizen, soepbus, spoedeisende psychiatrie, ziekenhuizen et cetera voorbij.'

Eerder trok het stadsbestuur 11,5 miljoen euro uit voor de 24-uursopvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers in 2019 in de stad. Later bereikten wethouder Rutger Groot Wassink en staatssecretaris Mark Harbers een akkoord over die opvang. Het Rijk betaalt daardoor dit jaar 5,3 miljoen euro mee aan de opvang.

Lees ook: Groot Wassink: 'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Gemeentelijk vastgoed
Ceder wil dat de stad die vrijgekomen 5,3 miljoen euro gebruikt voor de permanente opvang voor daklozen. Ook wil de partij dat het stadsbestuur gaat onderzoeken hoeveel leegstaand gemeentelijk vastgoed er kan worden ingezet voor opvang. 

De fractievoorzitter verwacht dat de 24-uursopvang grofweg drie keer zo duur wordt als de winteropvang.