Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Curatoren staan tegenover gemeente om faillissement MC Slotervaart

9 april 2019, 17.09 uur · Aangepast 9 april 2019, 19.48 uur

Vastgoedonderneming Zadelhoff gaat vrijdag in gesprek met de gemeente over de plannen die zij hebben met het pand van het MC Slotervaart. Ook sluiten de curatoren van het failliete ziekenhuis een gang naar de rechter niet uit.

Vanmiddag presenteerden de curatoren het tweede faillissementsverslag van het MC Slotervaart. Het belangrijkste onderwerp: het plan van Zadelhoff om het ziekenhuis uit het faillissement te halen en álle schuldeisers af te betalen.

Winter en De Boer
Een uitgelezen kans, zo lijkt het, maar de gemeente is allesbehalve enthousiast over het voorstel van Zadelhoff. Grootste zorg is dat de voormalige bestuurders van het failliete ziekenhuis Willem de Boer en Loek Winter weer een rol krijgen binnen MC Slotervaart als de vastgoedonderneming inderdaad eigenaar van het pand wordt. De Boer en Winter zijn namelijk aandeelhouders van Zadelhoff.

'Dat alle schulden worden betaald in een faillissement is uniek en dan nog eens een faillissement met zo'n omvang', stelt curator Marlous de Groot. Zij berekende, om het unieke karakter van het bod van Zadelhoff te benadrukken, dat het in 2016 slechts één keer gebeurde bij de in totaal ruim achtduizend faillissementen in Nederland.

Lees ook: Gemeente uit zorgen over rol oud-eigenaar bij akkoord MC Slotervaart

Over de zorgen over de rol van De Boer en Winter zegt curator De Groot: 'Ik snap wel waar dit vandaan komt, maar aan de andere kant vind ik ook dat je naar de plannen moet kijken die nu worden aangeboden en welke rol Loek Winter daarin krijgt: bijna geen.'

Laagdrempelige zorg
Volgens de curatoren zijn de plannen van Zadelhoff heel serieus en willen ze laagdrempelige zorg in Amsterdam aanbieden. Opvallend is dat de vastgoedonderneming ook op de veiling van het failliete ziekenhuis spullen aan het kopen is. 'Hieruit blijkt maar weer dat ze heel serieus zijn en écht zorg willen gaan leveren in dit pand en niet bijvoorbeeld huizen ervan willen maken. Anders koop je deze spullen niet', stelt De Groot.

Lees ook: Zorgen bij gemeente over afwikkeling faillissement MC Slotervaart

De curatoren hebben inmiddels de gemeente per brief laten weten dat ze voor eventuele misgelopen opbrengsten aansprakelijk wordt gesteld. Mocht de rechter hier, tijdens eventuele latere procedures, in meegaan, dan bestaat de mogelijkheid dat de gemeente de miljoenen euro's moet ophoesten aan de schuldeisers.

Op de vraag of de curatoren verbaasd zijn over de houding van de gemeente, zegt De Groot: 'Ja, maar iedereen heeft een belang. Maar dit is zo'n mooi en uniek plan van Zadelhoff. De gemeente moet hier echt serieus naar gaan kijken of dit kan werken.'

Gesprek
Vorige week zijn de curatoren op gesprek geweest bij de gemeente om te praten over de plannen van Zadelhoff. Dat liep op niks uit. Inmiddels is ook Zadelhoff zelf uitgenodigd op het stadhuis om de plannen die zij hebben voor het pand toe te lichten. Dat gesprek vindt vrijdag plaats. 

Lees ook: Zorgen bij gemeente over afwikkeling faillissement MC Slotervaart

En anders naar de rechter? 'Ja. Dat hangt af van de routes hoe die gelopen gaan worden. Maar niemand moet het willen dat we in lange procedures belanden. Dat zou maanden of jaren kosten', besluit De Groot.