Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Halsema bezoekt historische homobar Stonewall in New York voor Amsterdamse Pride

9 april 2019, 21.36 uur · Aangepast 9 april 2019, 22.00 uur

Femke Halsema heeft tijdens haar werkbezoek aan New York een bezoek gebracht aan homobar The Stonewall Inn. Het café werd beroemd toen er in 1969 rellen uitbraken omdat de politie de bar wilde ontruimen. Tijdens de Pride in Amsterdam in augustus worden de rellen herdacht.

De rellen vormden een keerpunt in de LHBT-beweging. De bezoekers van The Stonewall Inn, onder meer homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten, vochten terug na jarenlange treiterijen van de politie. Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.

Herdenking
Het thema van de Pride in Amsterdam is dit jaar 'Remember the past, create the future.' Er wordt speciaal aandacht besteed aan de Stonewall-rellen die vijftig jaar geleden zijn gebeurd. In de aanloop daarvan heeft Halsema het beroemde café vandaag bezocht. 'Ik vond het heel bijzonder om hier te zijn', schrijft ze. 

Lees ook: Thema Pride Amsterdam 2019 bekend: 'Remember the past, create the future'

Halsema is met wethouder Udo Kock de hele week in New York om de samenwerking en handelsrelatie te versterken. Op het programma van de burgemeester staan de onderwerpen veiligheid, kunst & cultuur, digitale rechten en gedeelde geschiedenis.