Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Boze ouders spreken in over loting: 'Hij is aan zijn lotnummer overgelaten'

10 april 2019, 11.17 uur · Aangepast 10 april 2019, 13.50 uur

De meeste achtste-groepers hebben de middelbare school van hun voorkeur geloot. Maar er zijn ook leerlingen die het moeten doen met hun negende of zelfs twaalfde keuze. Boze en teleurgestelde ouders van die kinderen spraken daarom vanochtend in bij de commissie Werk, Inkomen en Onderwijs.

Volgens hen is de loting namelijk oneerlijk. Hun kinderen maken een weloverwogen keuze, maar krijgen uiteindelijk een plek op een school die laag op hun lijst staat. Ze zouden daardoor erg verdrietig zijn en bovendien minder zin hebben om naar de middelbare school te gaan. 

Lees ook: 99 procent van leerlingen loot middelbare school van eigen top 5

'Als je twaalf scholen op moet geven, dan ben je op het laatst toch vooral de lijst aan het opvullen', legt een inspreker uit. 'Waarom wordt er gesproken over matching als het uiteindelijk toch vooral een loting is?', vraagt een ouder zich af. Volgens een ander wordt een kind zelfs 'aan zijn lotnummer overgelaten'. 

Niet passend
De gedupeerde kinderen zouden nu naar een school moeten gaan die helemaal niet bij hen past. Zo hebben sommige leerlingen behoefte aan structuur, maar zijn ze nu juist op een Daltonschool geplaatst. 

Anderen wilden een opleiding waar veel aandacht was voor creativiteit. Tot hun teleurstelling was hier geen plek voor hen. Daardoor liep een jong danstalent bijvoorbeeld een opleiding op het culturele Gerrit van der Veen College mis. 

Lees ook: Ouders in protest tegen loting: 'Mijn kind gaat naar een school waar ze helemaal niet naartoe wil'

Daarnaast is het aanbod voor vwo en gymnasium volgens meerdere insprekers onvoldoende. 'Kinderen willen naar categorale scholen, maar daar is steeds minder plek. Dus moeten ze naar een brede school.'

Jonge inspreker
Niet alleen ouders zijn bezorgd, ook een jonge inspreker laat van zich horen. 'Ik was Jan, maar nu ben ik een nummer', begint hij. 'Ik wil ook gewoon naar de school van mijn keuze, net als mijn klasgenoten.'

Lees ook: Stichting niet blij met loting leerlingen: 'We voelen jullie pijn'

Zijn vlammende betoog levert hem een compliment op van Dehlia Timman (D66). 'Als je zo kunt spreken, moet je misschien een filmpje maken voor je school. Dan valt er misschien nog wel iets te regelen.' Voorzitter Annabel Nanninga (FvD) noemt dat daarentegen een 'gewaagde suggestie'.

Lees ook: Run op de beste middelbare school weer begonnen

De raadsleden gaan binnenkort nog in debat over het lotingsysteem. Op verzoek van Erik Flentge (SP) gaat daar een technische sessie aan vooraf, zodat alle leden op de hoogte zijn van hoe het systeem precies werkt.