Stad

NL
V

Ongedocumenteerden protesteren in hal Stopera voor slaapplek: 'Dit is een noodtoestand'

10 april 2019, 20.10 uur · Aangepast 10 april 2019, 23.37 uur

Na de kerken-estafetten van de afgelopen dagen is er vanavond een groep van ongeveer vijftig ongedocumenteerden bij de Stopera aangekomen omdat zij een slaapplek nodig hebben. Sinds de winteropvang de eerste van deze maand dicht ging staat de groep uitgeprocedeerden op straat. Als protest hebben zij zich daar vanavond verzameld, met de hoop op een oplossing.

Omdat de bedbadbroodopvang een wachtlijst heeft kan een grote groep ongedocumenteerden geen kant op. Een dak boven het hoofd is wat ze willen. 'Er zitten hele kwetsbare mensen tussen zoals vrouwen en zieken, die op straat gezet zijn. Dit is een noodtoestand. De gemeente heeft zorgplicht en verantwoordelijkheid.' 

Lees ook: Na Dominicuskerk opent nu Mozes & Aäronkerk deuren voor ongedocumenteerden

'Stopera geen optie'
Rutger Groot Wassink heeft de groep toegesproken. 'Ik heb de groep verteld dat ze elk recht hebben om te demonstreren, maar niet in het gebouw van de Stopera. In de Stopera slapen valt niet onder de mogelijkheden en wij hebben op dit moment geen locatie om ze te laten slapen. Ik begrijp de situatie, maar kan op dit moment niet helpen', aldus Groot Wassink.

Lees ook: Kerken-estafette gaat vierde nacht in: vanavond vangt de Tituskapel ongedocumenteerden op

24-uursopvang
'Per 1 juli komt de 24-uursopvang, maar het is nog geen 1 juli en er moet nu een oplossing komen. Het idee van 'er mogen geen mensen op straat staan' moet nu uitgevoerd voeren', zegt Marjan Sax, die zich voor de groep inzet. Ze vindt het krankzinnig dat deze mensen in de kou staan en hoopt dat de wethouder een oplossing kan vinden.

Groot Wassink zegt momenteel druk bezig te zijn met het realiseren van de 24-uursopvang en zich daar op te moeten concentreren. Er is een kans dat sommigen van hen het recht krijgen om in deze opvang te verblijven. 'Maar zelfs als de opvang gerealiseerd is, zullen er mensen buiten de boot vallen. Dat is vanuit menselijk opzicht pijnlijk, maar wel realistisch.'

Lees ook: Groot Wassink: 'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Tijdelijke oplossing
Een tussenoplossing zit er vooralsnog niet in. 'Als een ongedocumenteerde recht heeft op opvang, komt hij of zij op een wachtlijst. Het duurt even. Het is niet zo dat ik binnen een paar dagen zestig man kan opvangen. Dat is een harde en vervelende boodschap, maar wel een eerlijke, want dat is de situatie op dit moment', vertelt de wethouder.

Er worden vanavond slaapzakken uitgedeeld om vannacht buiten te kunnen verblijven. 

Lees ook: ChristenUnie wil 24-uursopvang voor daklozen: 'Tijd van rondtrekken is voorbij'

Gemeentelijke gebouwen
In de raad vroeg de ChristenUnie vanmiddag aan wethouder Touria Meliani (Vastgoed) of zij de deuren van een van de gemeentelijke gebouwen kon openen voor de groep daklozen. Zij antwoordde dat zij inderdaad veel sleutels heeft, 'maar ik ga niet over alles. In ieder geval niet hierover.' Wel gaf zij aan met wethouder Kukenheim en Groot Wassink in gesprek te willen.