Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tijdelijk genummerde straatnamen voor nieuwe bewoners Centrumeiland

11 april 2019, 07.00 uur

Omdat er nog altijd geen besluit is genomen over de straatnamen op het in opbouw zijnde Centrumeiland, bij IJburg, krijgen de straten tijdelijke namen.

Dat heeft het stadsbestuur deze week besloten. De tijdelijke straatnamen zijn 'De eerste straat' tot en met 'De achtentwintigste straat'.

Lees ook: Straat vernoemen is hels karwei geworden: 'Publiek en politiek bemoeien zich ermee'

Onuitspreekbaar
Over de straatnamen is veel discussie. Zo vond stadsdeel Oost de bedachte straatnamen, gebaseerd op de de Slag om de Zuiderzee van 1573, 'bijna onuitspreekbaar'. Het ging bijvoorbeeld om straten die vernoemd waren naar 'Schipper Taems Fredericksz en Pieter Freecksz'. 

Inmiddels is er een ander thema gekozen, namelijk 'Kolonialisme en slavernij'. 'Dit doet recht aan de verschillende bevolkingsgroepen van Amsterdam', stelt het stadsbestuur. 

Lees ook: Nieuwe straatnamen IJburg: 'Dit is bijna onuitspreekbaar'

Water
Deze straatnamen zijn echter nog niet bekend. Bewoners van Centrumeiland hebben wel al een tijdelijke naam nodig om bijvoorbeeld water- en elektriciteit aan te vragen, vandaar dat er nu tijdelijke namen komen.

De eerste woningen op Centrumeiland worden vanaf 2021 gebouwdDe besluitvorming over de definitieve namen zal volgens het stadsbestuur wel plaatsvinden voordat de bewoners verhuizen naar de nieuwe wijk.