Cultuur

Omstreden Louis CK komt naar de Melkweg

11 april 2019, 14.18 uur · Aangepast 11 april 2019, 14.58 uur

AT5
AT5

Cabaretier Louis CK, omstreden vanwege een #MeToo-schandaal, staat op donderdag 18 april in de grote zaal van de Melkweg. Dit is één van zijn eerste grote shows nadat zijn seksuele wangedrag in 2017 aan het licht kwam.

Louis C.K. werd in november beschuldigd van seksueel intimiderend gedrag, onder meer door het komiekenduo Dana Min Goodman en Julia Wolov. Volgens het duo nodigde C.K. hen in 2002 uit om in zijn hotelkamer een drankje te drinken. Hij vroeg daar of hij zijn penis tevoorschijn mocht halen. Het duo dacht dat het een grapje was, maar de komiek deed het wel en masturbeerde in hun bijzijn, terwijl hij hun weg naar buiten blokkeerde.

Na de beschuldigingen jarenlang stellig te ontkennen gaf hij ze in 2017 toch gelijk. Na de beschuldigingen werd onder meer een afgerond filmproject van de artiest stilgelegd en hij werd daarna ook amper in publieke ruimtes gezien. In een open brief bood hij zijn verontschuldigingen aan, maar deze werden lauw ontvangen.

Lees ook: Bekend oncoloog stapt op om #MeToo

Sindsdien maakt de Amerikaan geen reclame meer voor zijn shows, en is zijn tourschema van zijn website verwijderd. Hij staat sinds de afgelopen herfst echter weer in kleine comedyclubs in de VS, vaak zonder aankondiging. Dit is bijzonder voor een man die zes Emmy's, twee Grammy's en een televisieserie op zijn naam heeft staan.

De show in de Melkweg, die in een paar uur was uitverkocht, is een van de eerste keren dat hij weer in een zaal staat met een grote capaciteit. De optredens van de Amerikaan zijn sinds het schandaal omstreden, toch heeft de Melkweg hem dus geboekt. Of hij de intimidatiezaak in zijn grappen gaat verwerken is niet duidelijk.