Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Elektrische deelbakfietsen naar verwachting eind dit jaar naar Amsterdam

12 april 2019, 11.49 uur · Aangepast 12 april 2019, 13.53 uur · Foto: Cargoroo

De elektrische deelbakfietsen die inmiddels al succesvol door Haarlem rijden, komen naar verwachting eind dit jaar naar Amsterdam. Dat voorspelt initiatiefnemer Erik de Winter van Cargoroo. De Amsterdamse startup won gisteren met de deelbakfietsen een prestigieuze Europese mobiliteitsprijs.

Sinds een jaar staan de elektrische deelbakfietsen in Haarlem op vaste plekken op straat. 'Uit onze succesvolle pilot in Haarlem blijkt dat 80 procent van de ritjes autoritten vervangt', zegt initiatiefnemer Erik de Winter trots. Gebruikers betalen een bedrag per uur of per dag voor het gebruik van de bakfiets.

De Europese Startup Prijs voor Mobiliteit is de belangrijkste prijs in Europa voor duurzame mobiliteitsinitiatieven. Het bedrijf kreeg de prijs gisteravond in Brussel uit handen van Prins Albert II van Monaco. De jury prijst het belang van de elektrische deelbakfiets als milieuvriendelijk alternatief voor de auto. In totaal deden 570 startups mee, waarvan er vijftig de finale haalden. Deelnemers werden beoordeeld op innovatie, marktpotentie en milieu-impact. 

De Winter denkt de deelbakfietsen rond de jaarwisseling in Amsterdam te kunnen introduceren. Wel moet het stadsbestuur daar nog groen licht voor geven. 'Het nieuwe deelvoertuigbeleid moet nog naar het college, dus daar moeten we nu op wachten.'

Lees ook: College heeft meer tijd nodig voor besluit over deelfietsen

Cargoroo kreeg onlangs samen met deelfietsbedrijf Urbee een miljoenensubsidie vanuit de Europese Unie om pilots te gaan doen met e-mobility hubs in zeven steden in vijf landen, waaronder in Amsterdam.