Stad

OM wil geldboete voor 'vergiskraak' lid We Are Here

12 april 2019, 19.50 uur

Whatsapp

Een boete van 150 euro en een voorwaardelijke celstraf van een week, dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) geëist tegen de 36-jarige Fortune M.. M. maakt deel uit van het vluchtelingencollectief We Are Here en was betrokken bij een kraakpoging aan de Weesperzijde afgelopen jaar.

De zogenaamde 'vergiskraak' vond plaats nadat de groep uitgeprocedeerde asielzoekers een aantal gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moesten verlaten. Zij probeerden een voormalig VN-pand op de Weesperzijde te kraken en waren in de veronderstelling dat het gebouw leeg stond, maar dat bleek niet het geval.

Lees ook: We Are Here-groep probeert bewoond pand aan Weesperzijde te kraken

Twee verdiepingen van het pand werden bewoond en ook was er een bedrijf gevestigd. Volgens het OM probeerde Fortune M., nadat duidelijk was dat het pand bewoond was, opnieuw het gebouw binnen te komen. Hij zou daarbij een deur hebben vernield en zich agressief gedragen hebben, schrijft Het Parool.

'Opgeblazen door media'
De advocaat van M. wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. M. gaf zelf aan dat er sprake was van een misverstand. 'Het is allemaal een beetje opgeblazen door de media', verklaarde hij vandaag.

Na de kraak zou M. enkele dagen vast en daarna maandenlang in vreemdelingendetentie gezeten hebben. Maar terugkeer naar zijn thuisland Soedan bleek niet mogelijk, aldus zijn advocaat.

De politierechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Whatsapp