Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Amsterdamse driehoek: inzet waterwerpers was 'onbedoelde provocatie'

12 april 2019, 22.33 uur · Aangepast 13 april 2019, 08.31 uur

De politie heeft fouten gemaakt in haar eigen optreden rond de wedstrijd Ajax-Juventus, dat is de eerste conclusie die de Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, vandaag getrokken heeft.

Een uitgebreider onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan in het politie-optreden rond de Johan Cruijff Arena. Wel is nu al duidelijk dat de inzet van twee waterwerpers voor een 'onbedoelde provocatie' heeft gezorgd, dat schrijft de driehoek vanavond in een persbericht. In het onderzoek dat nu volgt zal gekeken worden of de waterwerpers überhaupt nog wel bruikbaar zijn rondom wedstrijden van Ajax.

Lees ook: Harde kern Ajax roept op tot sfeeractie bij ambtswoning

Gewonden tijdens eerdere Entrada
Op de dag van de wedstrijd liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk tijdens de aangekondigde Entrada (sfeeractie door supporters) verboden was. Reden daarvoor was een eerdere uit de hand gelopen Entrada voorafgaand aan de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Volgens de driehoek vielen er toen drie gewonden, leidde de rook tot overlast en zouden er verschillende voertuigen in het Arenagebied beschadigd zijn.

Bij de supporters schoot het vuurwerkverbod woensdag in het verkeerde keelgat. Nadat er een paar fakkels waren afgestoken liep de situatie rond de Arena uit de hand en werd er met twee waterkanonnen op supporters, waaronder kinderen en mensen in rolstoelen, gespoten. Doordat agenten van de Mobiele Eenheid verderop ook in actie kwamen raakten veel fans ingesloten.

Lees ook: Politie: 'Supporters hadden de gelegenheid om weg te gaan'

Handen vol aan Juventus-supporters
De politie had de Entrada bij Zuid H eigenlijk helemaal willen voorkomen, schrijft de driehoek. Maar omdat agenten eerder op de dag hun handen vol hadden aan Juventus-fans die met wapens door de stad liepen, was de politie te laat bij de Arena. Het druppelsgewijs toelaten van mensen en het preventief fouilleren op vuurwerk, lukte daarom niet meer.

Volgens de driehoek werd er op een gegeven moment met vuurwerk naar een agent gegooid en escaleerde de situatie daarna. Al wordt die lezing door veel supporters niet gedeeld. Veel fans beweren dat er pas met vuurwerk gegooid werd nadat het politie-optreden begon.

Lees ook: Politici willen uitleg van Halsema over optreden politie bij Arena

Gegooid met straatklinkers en putdeksels
Agenten bleken communicatieproblemen te hebben en de inzet van de twee waterwerpers zorgde voor een 'onbedoelde provocatie'. Daarna werd er volgens de driehoek met onder andere straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid, waarbij acht agenten gewond raakten en er uiteindelijk (bij de Johan Cruijff Arena) 75 aanhoudingen werden verricht. 

Er zal op korte termijn een overleg zijn tussen de driehoek en de diverse supportersverenigingen, om het politie-optreden te kunnen evalueren.

Lees ook: Beelden: Vuurwerk, waterkanon en politiepaarden op Arenaboulevard

Entrada niet voor ambtswoning
De door supporters aangekondigde Entrada voor de ambtswoning van burgemeester Halsema, wordt door de driehoek verplaatst naar een plein bij de Stopera. 'De beperkte ruimte tussen de ambtswoning en het water hindert de politie - waar nodig - te kunnen optreden', staat geschreven in het persbericht. Ook zouden bewoners, ondernemers en het verkeer te veel gehinderd worden door de sfeeractie.