Ajax

Protest-Entrada Ajax-fans mag niet voor ambtswoning maar wel bij Stopera

12 april 2019, 23.10 uur

Whatsapp

De Amsterdamse driehoek heeft vanavond besloten dat de Ajax-supporters die zaterdag willen komen demonstreren dat niet voor de ambtswoning van de burgemeester mogen doen. Maar wel op een plein bij de Stopera.

'De beperkte ruimte tussen de ambtswoning en het water hindert de politie - waar nodig - te kunnen optreden. Daarnaast leidt de demonstratie tot een langdurige stremming van de openbare weg en levert het daarmee een onevenredige belasting op voor de omgeving', aldus de driehoek in het persbericht. 

Lees ook: Harde kern Ajax roept op tot sfeeractie bij ambtswoning

De harde kern van Ajax riep donderdag op tot het organiseren van een 'entrada' bij de ambtswoning. Dat is een sfeeractie voor een belangrijke wedstrijd waarbij vaak vuurwerk wordt afgestoken. Voor de wedstrijd tegen Juventus was de sfeeractie niet mogelijk, omdat de politie dit verboden had. Hierop liep het uit de hand wat ertoe leidde dat de politie waterkannonen en paarden tegen de fans inzette. Er kwam veel kritiek op die aanpak van de politie. 

Lees ook: Ajax-supporters boos over politieoptreden: 'Dit is puur uitlokking van de overheid'

De driehoek wil het aangekondigde protest niet verbieden, want 'de vrijheid van demonstratie in Amsterdam is een groot goed'. Maar bij een demonstratie voor de ambtswoning 'kunnen de bewoners van de straat niet in of uit hun woning, worden naburige hotels en musea belemmerd in hun fuctioneren en het verkeer gehinderd', schrijft de driehoek. Bovendien vindt er zaterdagmiddag al een eerder aangemelde demonstratie plaats die door de Vijzelstraat gaat. Om deze redenen worden demonstranten verwezen naar het plein voor het stadhuis.

Whatsapp