Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkeren in het centrum kost nu 7,50 euro per uur: 'Wel zuur'

14 april 2019, 08.54 uur · Aangepast 15 april 2019, 06.22 uur

Parkeren in het centrum is een heel stuk duurder geworden. Een uurtje parkeren kost nu 7,50 euro. Voor zondag was dit nog vijf euro. Een uurtje de auto in het centrum zetten is dus met een fikse 50 procent omhoog gegaan.

Ook in de rest van de stad is parkeren duurder geworden. Net buiten de binnenstad, bijvoorbeeld rond het Vondelpark, in de Pijp en rond Artis gaat het parkeren 6 euro kosten, een verhoging van 2 euro per uur. In Zuid, waar parkeren voorheen 3 euro per uur kostte, wordt het nu 4,50 euro. In Buitenveldert gaan de tarieven met bijna 80 procent omhoog naar 2,50 euro per uur. Alle nieuwe parkeertarieven zijn op de site van de gemeente terug te vinden. De verhoging van de tarieven was al in november van vorig jaar bekend gemaakt.

Lees ook: Forse stijging parkeertarieven; parkeren in centrum straks 7,50 per uur

Binnenstad bereikbaar
De gemeente zegt de maatregel te nemen om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de (binnen)stad bereikbaar te houden. De verhoging van de tarieven is één van de maatregelen die het stadsbestuur neemt om de stad autoluw te maken. Ook is er meer behoefte aan groen en plekken om te spelen, schrijft de gemeente in een persbericht. Ook moet het gebruik van de auto in de smalle straten van de binnenstad ontmoedigd worden. 

400 miljoen extra
Door de verhoging van de tarieven kan de gemeente de komende jaren 400 miljoen euro extra investeren in nieuwe trams, metro's, groene bussen en de infrastructuur van het openbaar vervoer. 

Lees ook: Katja Schuurman laat auto drie dagen in de Pijp staan: 'Duur'

Voor bezoekers zijn er nog wat voordelen. Zo wordt de bezoekersregeling verlengd naar maximaal 40 uur parkeren met korting per maand. Nu geldt er in de stadsdelen nog 10 of 30 uur parkeren met korting.