Ajax

Onafhankelijk onderzoek naar politieoptreden bij sfeeractie Ajax-Juventus

14 april 2019, 20.45 uur · Aangepast 15 april 2019, 07.30 uur

Whatsapp

De Amsterdamse driehoek heeft het instituut voor veiligheids- en crisismanagement (COT) gevraagd onderzoek te doen naar het optreden van de politie bij de sfeeractie vlak voor de wedstrijd Ajax-Juventus. Onafhankelijk onderzoek is volgens de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie in het belang van alle betrokkenen.

Dit is vanavond via een persbericht naar buiten gebracht. De politie heeft afgelopen vrijdag al laten weten dat er fouten zijn gemaakt in haar eigen optreden rond de Johan Cruijff Arena. De inzet van twee waterwerpers heeft voor een 'onbedoelde provocatie' gezorgd, schreef de Amsterdamse driehoek toen ook in een persbericht.

Lees ook: Amsterdamse driehoek: inzet waterwerpers was 'onbedoelde provocatie'  

In het bericht vanavond staat dat het politieoptreden bedoeld was een sfeeractie, een zogenoemde entrada, bij toegangspoort Zuid H te voorkomen 'vanwege de gevaren voor aanwezigen'. Hierom werd opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en is geprobeerd de supporters de verplaatsen naar het Arenapark. 

Een uitgebreider en dus onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan. Ook zal er op korte termijn een overleg zijn tussen de driehoek en de diverse supportersverenigingen, om het politieoptreden te kunnen evalueren. 

Entrada
Vooraf liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk tijdens de aangekondigde sfeeractie verboden was, vanwege een eerder uit de hand gelopen entrada waarbij drie gewonden vielen. De situatie liep al snel uit de hand op het Arena Boulevard. Volgens de driehoek werd er vuurwerk naar een agent gegooid, maar fans beweren dat er pas gegooid werd na het politieoptreden.

Lees ook: Beelden: Vuurwerk, waterkanon en politiepaarden op Arenaboulevard  

Er werd daarop met twee waterkanonnen geschoten op supporters, waardoor kinderen en mensen in rolstoelen werden geraakt. Daarna werd er volgens de driehoek met onder andere straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid, waarbij acht agenten gewond raakten en er uiteindelijk bij de Arena 75 aanhoudingen werden verricht. 

Whatsapp