Stad

De week van: krakers in kerk, politiegeweld Arena en de return

15 april 2019, 06.58 uur · Aangepast 15 april 2019, 11.52 uur

Wat gebeurt er komende week allemaal in de stad? AT5 zet het voor u op een rij.

Krakers Augustinuskerk
De krakers die sinds februari in de St. Augustinuskerk in Noord verblijven, horen vandaag van de rechter of ze daar weg moeten of niet. De eigenaar van de kerk deed meteen na de kraak aangifte tegen de groep en hoopt op een spoedige ontruiming.

Lees ook: Krakers Augustinuskerk spannen kort geding aan tegen ontruiming

De krakers hebben op hun beurt een kort geding aangespannen in de hoop ontruiming te voorkomen. Ze hebben in ieder geval steun van veel buurtbewoners die blij zijn dat de kerk na jaren leegstand weer gebruikt wordt. Meer dan vijfhonderd omwonenden ondertekenden een petitie waarin verzocht wordt de kerk niet te ontruimen tot er een definitieve herbestemming is. 

Ajax jaagt op prijzen in CL en competitie
Dinsdag is het D-Day voor Ajax in de Champions League. De Ajacieden spelen om 21.00 uur in Turijn de returnwedstrijd tegen Juventus. Omdat de thuiswedstrijd afgelopen woensdag in 1-1 eindigde, moet Ajax minstens één keer scoren. Bij een 0-0 of verlies zijn de Amsterdammers uitgeschakeld. 

Een mogelijke tegenvaller is de blessure van Frenkie de Jong. Hij viel tegen Excelsior uit omdat hij last kreeg van zijn hamstring. De Jong gaat wel mee naar Turijn, maar daar moet blijken of hij fit genoeg is om te spelen. Verder moet de Amsterdamse verdediging het doen zonder Nicolas Tagliafico. Hij is geschorst. 

Lees ook: Afgeladen Marktkantine ontploft na gelijkmaker: 'Ajax mag alleen maar trots zijn'

Zaterdag gaat de jacht op de landstitel weer verder. Om 18.30 uur speelt de ploeg van Erik ten Hag de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Groningers doen na de winterstop goed in de competitie en worden gezien als één van de moeilijkste tegenstanders in het resterende programma van Ajax. 

Verder kan FC Twente vrijdag tegen Jong Ajax kampioen worden van de eerste divisie. Deze wedstrijd wordt gespeeld op de De Toekomst, maar volgens de Twente-supporters zijn er te weinig kaarten voor hen beschikbaar. De harde kern van de FC Twente-supporters vindt dit onacceptabel en heeft aangekondigd zelf 'een party met duizenden supporters' te organiseren. 

Politieoptreden
Dinsdag wordt in de politiek onder meer gesproken over het politieoptreden bij de entrada voor Ajax-Juventus. Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd Ajax-Juventus liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk verboden was. Toen er een paar fakkels werd aangestoken, trad de politie hard op en werden waterkanonnen ingezet. In de massa supporters stonden ook kinderen en mensen in rolstoelen.

Lees ook: Onafhankelijk onderzoek in naar politieoptreden bij Ajax-Juventus

De Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft al toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en noemde het inzetten van de waterkanonnen een 'onbedoelde provocatie'. Ook is er een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het politieoptreden. 

Plaatsing uitgeprocedeerde asielzoekers
Ook wordt in de politiek de voorgenomen plaatsing van uitgeprocedeerde asielzoekers in de oude brandweerkazerne aan het Gelderlandplein in Buitenveldert besproken. De plannen deden veel stof opwaaien. 

Kijk ook: Reportage: verdeeldheid in Buitenveldert over opvang ongedocumenteerden

Een groep vooral oudere buurtbewoners zegt te vrezen voor de veiligheid als de asielzoekers daar worden geplaatst. Andere bewoners hebben helemaal geen probleem met de komst van de ongedocumenteerden. 

50 jaar Marokkaanse migratie
Op 14 mei is het precies vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden, waarmee de grootschalige migratie van Marokkaanse arbeiders naar Nederland startte. Omdat deze datum tijdens de Ramadan valt, is gekozen om de viering van dit historische moment op woensdag 17 april te houden. 

De 'kick-off' vindt plaats in het Tropenmuseum. Hierbij zal ook wethouder Rutger Groot Wassink bij aanwezig zijn. 

Pasen en opening toeristisch seizoen
Pasen valt dit jaar op 21 april, wat betekent dat komende zondag voor de meeste Amsterdammers in het teken zal staan van paasbrunches, paaseieren zoeken of het bezoeken van een concert. Pasen staat ook bekend als de opening van het toeristisch seizoen in de stad. De kans is groot dat dit te merken is in het verkeer. Op de website van Amsterdam Marketing wordt afgeraden met de auto naar de stad te komen.