Stad

Enorme toename miljoenenwoningen in Amsterdam

15 april 2019, 07.33 uur · Aangepast 15 april 2019, 13.16 uur

Google Streetview
Google Streetview

Amsterdam telde vorig jaar 13.100 woningen die minstens een miljoen euro waard zijn. Dat is een toename van maar liefst 35 procent ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit een inventarisatie van taxatiebedrijf Calcasa.

Zeven van de tien snelstgroeiende miljoenenbuurten van Nederland, liggen in de stad. De Minervabuurt-Noord in stadsdeel Zuid spant de kroon. Daar is het aantal miljoenenwoningen in vier jaar tijd met maar liefst 57 procent gestegen. Dat zijn vier keer zoveel miljoenenwoningen als in 2014, berekende Calcasa.

Ook in de Minervabuurt-Midden, Concertgebouwbuurt en de Valeriusbuurt is het aantal woningen dat meer dan een miljoen euro waard is, gigantisch toegenomen. 

Lees ook: 13.750 euro per vierkante meter voor appartement Vondelpark

Meer miljoenenwoningen dan ooit
In heel Nederland waren in 2018 53.500 miljoenenwoningen te vinden. Dat is een toename van wel 262 procent in vergelijking met 2014. Nog nooit waren zoveel woningen een miljoen euro of meer waard.

De Diepenbrockbuurt, eveneens onderdeel van de Apollobuurt, telt verhoudingsgewijs de meeste miljoenenwoningen van Amsterdam: voor zo'n 84 procent van het huizenaanbod moet je een getal met zes nullen neerleggen.

Lees ook: 30m2, geen zonlicht maar wel in hartje Amsterdam: 275.000 euro

Keizersgracht
Ook als je inzoomt op straatniveau springt Amsterdam ertussenuit. De tien straten met het hoogste aantal miljoenenwoningen liggen allemaal in de stad. De Keizersgracht staat op één: 415 woningen zijn daar minstens een miljoen euro waard. De Prinsengracht (336 woningen) en Valeriusstraat (280) staan op respectievelijk nummer twee en drie. 

Toch legt Amsterdam het af tegen de buurt Crailo in Huizen. Daar is 98 procent van de woningen een miljoen euro of meer waard. De duurste straat van Nederland ligt in Wassenaar. 

Hieronder de Raphaëlstraat in de Minervabuurt-Noord, de buurt heeft de hoogste stijging miljoenenwoningen.