Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Homoseksuele pastoor Valkering mag nog niet terugkeren in Vredeskerk

15 april 2019, 10.21 uur · Aangepast 15 april 2019, 11.30 uur

De geschorste pastoor Pierre Valkering mag voorlopig niet terugkeren in de Amsterdamse Vredeskerk. Dat heeft bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam laten weten. De bisschop vindt dat eerst duidelijk moet worden dat de pastoor echt berouw heeft.

Valkering kan daardoor geen Pasen vieren met de parochianen en kerkgangers, zoals hijzelf had verzocht in een brief die hij zondag na de mis liet verspreiden. Valkering ziet geen belemmering nu hij weer een celibatair leven leidt.

Lees ook: Uit de kast gekomen priester vraagt bisschop schorsing op te heffen

Geschorst
De pastoor werd twee weken geleden geschorst toen hij zijn biografie Ontkleed niet naakt staan uitbracht, waarin zijn worsteling met zijn geaardheid uitgebreid aan bod komt. Hij schreef onder meer over zijn ervaringen met porno, darkrooms en seksuele relaties met mannen die hij in de afgelopen jaren heeft gehad. 

De bisschop verzocht Valkering daarop onmiddellijk zijn functie neer te leggen. Volgens hem konden de seksuele vrijheden van Valkering niet samengaan met de belofte om een celibatair leven te leiden. 

Hoewel Valkering in de brief van zondag aangeeft voortaan een celibatair leven te kunnen leiden, is dat voor de bisschop nog niet genoeg. Volgens de bisschop heeft Valkering schade aangericht door zijn parochie en heel Nederland 'op te zadelen' met zijn persoonlijke worsteling door het boek met 'onnodige en weinig verheffende details' uit te brengen. Ook de vele interviews en optredens zijn niet in goede aarde gevallen. 

Lees ook: Bisschop wil dat Amsterdamse homopastoor functie neerlegt en 'gaat bezinnen'

Kwaad
Valkering zegt veel steunbetuigingen te hebben ontvangen. Maar volgens het bisdom zijn er ook veel reacties binnengekomen van geschrokken mensen die kwaad zijn op de pastoor en de bisschop verwijten te mild te zijn. 'Door die voortdurende publiciteitsdrang zijn bij mensen teveel wonden geslagen, waardoor niet zomaar kan worden overgegaan tot de orde van de dag', schrijft het bisdom.

Het bisdom wil met Valkering in gesprek gaan, maar pas als hij zijn mediacampagne staakt, zo schrijft het bisdom. 'Zodra daar de rust is weergekeerd, zal de pastoor worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de bisschop.'