112

Moordenaar (29) die oma Toni doodstak, moet terug naar Irak

15 april 2019, 11.28 uur

Whatsapp

De 29-jarige Vinwar H. uit Irak, de man die in 2015 de 96-jarige Toni Heeremans- de Jong doodstak in De Pijp, moet Nederland definitief verlaten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft zijn verblijfsvergunning terecht ingetrokken, oordeelde de bestuursrechter.

De dader zit nu nog in een tbs-kliniek maar als die behandeling afgerond is, moet hij meteen terug naar Irak. Volgens de bestuursrechter in Groningen heeft de IND het besluit tot het intrekken van de verblijfsvergunning en het opleggen van een reisverbod voldoende onderbouwd.

Oma Toni werd in maart 2015 neergestoken toen ze met haar rollator door de Govert Flinckstraat wandelde, de straat waar ze al meer dan 75 jaar woonde. Op de intensive care vocht ze enkele weken voor haar leven, maar stierf uiteindelijk in april. Vanuit het hele land kreeg ze duizenden beterschapskaarten

Lees ook: Ook in hoger beroep tbs geëist tegen man die oma Toni neerstak

Weerloos slachtoffer
Vinwar 'Vino' H. verklaarde na zijn aanhouding dat hij met de daad zijn vader wilde straffen. Vanuit zijn woonplaats Arnhem kwam hij naar de hoofdstad om naar eigen zeggen willekeurig iemand neer te steken. 'Hij was op zoek naar een weerloos slachtoffer', zei zijn advocaat toentertijd.

De rechter veroordeelde H. tot onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging. Omdat de dader volledig ontoerekeningsvatbaar was verklaard door deskundigen, kreeg hij geen celstraf. Hij vocht het intrekken van zijn verblijfsvergunning aan, maar krijgt nu ongelijk van de rechter.

Ernstige bedreiging
Volgens de IND vormt H. een ernstige bedreiging voor de samenleving. Ook mocht de IND hem voor tien jaar verbieden naar Nederland te komen. H. verblijft sinds 2000 in Nederland. In 2007 kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning die telkens werd verlengd. 

Whatsapp