Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanleg bouwkuip fietsenstalling Prins Hendrikkade van start: 'We gaan veel herrie maken'

15 april 2019, 12.05 uur · Aangepast 30 april 2019, 14.44 uur

Bij de Prins Hendrikkade is begonnen met de aanleg van de bouwkuip van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. De stalling strekt van de Martelaarsgracht tot aan het Damrak en zal plek bieden aan 7000 fietsen.

De bouw van de fietsenstalling is onderdeel van het grootschalige project 'De Entree', waarmee wordt gewerkt aan de vernieuwing en uitstraling van het gebied ten zuiden van Centraal Station. Het project startte in 2018 en zal naar verwachting binnen vijf jaar worden afgerond. 

Lees ook: Gebied rond CS komende vijf jaar op de schop

Voor de fietsenstalling, die grotendeels onder water wordt gebouwd, zijn eerst heipalen de grond in geslagen. Nu is gestart met de constructie van de bouwkuip. 'We beginnen met het trillen van de damwanden waarna de contouren van de bouwkuip zichtbaar worden. Daarna pompen we hem leeg en wordt de fietsenstalling verder afgemaakt', vertelt omgevingsmanager Anouk Busger op Vollenbroek. 

Veel herrie
De werkzaamheden zullen helaas voor de omwonenden voor veel geluidsoverlast zorgen. 'We gaan vooral veel herrie maken. We hebben in samenspraak met de buurt besloten om vier dagen per week van negen uur 's ochtends tot acht uur 's avonds door te werken', aldus Busger op Vollenbroek. Op deze manier kan flink doorgewerkt worden en is het toch drie dagen per week rustig. 

De werkzaamheden hebben weinig gevolgen voor het verkeer. Alleen tijdens het inhijsen van de damwanden wordt het tramverkeer tijdelijk stilgelegd. 

Bekijk de Amsterdamse werkzaamheden hier