Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Special over CL-finale van 1996: het is tijd voor revanche op Juventus

15 april 2019, 10.34 uur · Aangepast 16 april 2019, 12.31 uur

Ajax-fans geboren voor pak 'm beet 1985 weten nog wel waar ze waren op woensdag 22 mei 1996. Het is de dag van de Champions League-finale tussen Ajax en Juventus. De ploeg van Louis van Gaal was titelverdediger, had een jaar daarvoor van een andere Italiaanse club gewonnen en speelde de finale tegen Juventus ook nog eens in Italië; Stadio Olimpico in Rome

Borussia Dortmund
Het was het seizoen van de magische avond in Madrid, de wedstrijd in de poulefase waar de Amsterdammers applaus kregen van het thuispubliek nadat ze, net als vorige maand, het grote Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu voetballes hadden gegeven. De kwartfinale tegen Borrusia Dortmund was een makkie, thuis 1-0 door Kiki Musampa en uit 0-2 na goals van Edgar Davids en Patrick Kluivert.

Krzysztof Warzycha
In de halve finale moest Ajax het opnemen tegen Panathinaikos. Thuis verloor Ajax met vlak voor tijd met 1-0. De Pool, wie kent 'm nog, Krzysztof Warzycha, schoot oog in oog met Edwin van der Sar in de kruising. Maar twee weken later was dat snel rechtgezet. Al na 4 minuten scoorde Jari Litmanen in Athene, na rust was het weer de Fin en Nordin Wooter die Ajax naar de finale schoten.

Finale
En toen dus de finale. Het Juventus begon met spelers als Pietro Vierchowod, Didier Deschamps, Antonio Conte, Alessandro del Piero, Fabrizio Ravanelli en Gianluca Vialli. De basis van Ajax leek veel op het elftal dat de finale een jaar daarvoor won: Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank en Ronald de Boer, Jari Litmanen en Edgar Davids waren er weer bij. Nwankwo Kanu, invaller tegen AC Milan, stond in de basis. En de man van het puntertje, Patrick Kluivert, begon ook deze finale vanwege een blessure op de bank. Marc Overmars miste de finale door een blessure. 

Mislukte kopbal
De ploegen waren aan elkaar gewaagd. Maar al in de twaalfde minuut ging het mis. Een mislukte kopbal van Frank de Boer, die de finale eerder nog leek te missen door een blessure, was een prooi voor Ravanelli die de aanstormende Van der Sar passeerde en bijna vanaf de achterlijn de bal in doel schoot. Ajax had daarna flink wat kansen en wist vlak voor rust ook te scoren. Doelman Peruzzi had een vrije trap van Frank de Boer niet onder controle, Jari Litmanen schoot de bal van dichtbij binnen.

Strafschoppen
Juventus had daarna nog een paar grote mogelijkheden, in de verlenging gebeurde er verder niet heel veel en bleven de strafschoppen over. Dat ging meteen al mis, Davids schoot de eerste penalty slecht in. Juve schoot alles raak en toen Sonny Silooy de vierde ook miste, was het klaar. Het was het laatste balcontact als profvoetballer voor de verdediger, de ras-Amsterdammer had aangekondigd na de finale te stoppen met voetballen.

Doping
De wedstrijd kreeg later nog een staartje. Hoewel het nooit is bewezen, zijn er harde geruchten dat spelers van Juventus doping (epo en/of cocaïne) zouden hebben gebruikt. Andere Tijden Sport maakte er een uitzending over. Het is nu tijd voor revanche dus. 

AT5 met de bus naar Rome
AT5 was er destijds bij in Rome. In een special van een kleine tien minuten zien we reporter Raymond Bouwman verslag doen van de aanloop van de wedstrijd. We zien dat Ajax toch wel wat vermoeid naar de finale toeleefde, veel spelers van Ajax hadden last van blessures. Bouwman reed met een heuse AT5-bus naar Rome en sprak hij met de supporters aldaar. Spelers interviewen ging in die tijd een stuk makkelijk dan tegenwoordig. In de Juventus-special zien we interviews met Sonny Silooy, Danny Blind, Frank de Boer, Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Louis van Gaal en ook met Alessandro del Piero.