Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vlaggen wijzen toeristen op boetes in binnenstad: 'Beetje lelijk'

15 april 2019, 18.13 uur · Aangepast 15 april 2019, 18.47 uur

De gemeente is voor de tweede keer een campagne gestart om bezoekers van uitgaansgebieden te wijzen op de regels. Sinds vanochtend hangen er daarom vlaggen in de binnenstad, die laten zien welke boetes er staan op wangedrag. Ondernemers zien er het nut niet van in.

'Ik vind het niet zo mooi, beetje lelijk', zegt een van de ondernemers op de Nieuwmarkt. Een andere ondernemer uit zich wat minder voorzichtig: 'Het is erg nazi-stijl', vindt hij. 'Het brengt slechte herinneringen terug.' 'Wat mij betreft zijn ze morgen weer weg', voegt een barman toe.

Lees ook: Café-eigenaren sceptisch over strengere alcoholmaatregelen op de Wallen

'Het is heel erg in het zicht', beaamt stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate. 'Maar dat is natuurlijk ook juist de bedoeling, dat mensen zien wat onze boodschap is. Soms moet het heel duidelijk zijn.'

'Drinken waar je wilt'
Eerder waren er al vergelijkbare acties in het Wallengebied. De komende dagen worden de vlaggen dan ook bij de Wallen opgehangen. Bovendien komen er borden en stickers die de regels moeten verduidelijken. 

Maar of dat werkt? 'Ik vind dat je overal moet kunnen drinken waar je wilt', is de reactie van een toerist.

Lees ook: Te veel dronken Engelsen op Wallen: alcoholverbod niet meer te handhaven

Toch geeft Ten Bruggencate de hoop nog niet op. 'Ik denk dat juist dit soort mensen de boodschap nog niet begrepen hebben en dat het daarom goed is dat we de boodschap nog een keer laten zien.'